Без реформи оставаме на опашката в Европа

Фондовата ни борса може да е звездата на 2014-а

Без реформи оставаме на опашката в Европа | StandartNews.com

Андрей Георгиев, ФК "Логос"

2013 година беше една от най-запомнящите се за всички, които се занимават с инвестиции на финансовите и особено на капиталовите пазари. Тя в някакъв смисъл напомни на почти безоблачните 2006-а и 2007-а, когато акциите по света бяха най-доброто място, в което човек да вложи парите си. Голям риск от апетит и ограничаване на инвестициите в защитни сектори като златото и златодобивните компании, нискорисковите облигации и други - с това ще остане в историята старата година. Широкият американски борсов индекс S&P 500 се повиши с над 30% за година до нов исторически рекорд, отбелязвайки ръст, невиждан от над 15 години. В Европа и Азия също не липсваха исторически моменти за пазарите на акции. Бенчмаркът на фондовата борса във Франкфурт - индексът DAX, донесе доходност от над 25% и също достигна абсолютен исторически максимум, докато японският Nikkei 225 надмина всички с впечатляващите 56% ръст само за една година. На обратния полюс бяха златото и по-малкият му брат среброто, които изтриха съответно 27 и 33% от стойността си, влизайки в силен негативен тренд и приключвайки с многогодишната си възходяща тенденция от началото на века. Като цяло суровините нямаха добра година и с малки изключения се обезцениха отчетливо.

Интересни и почти драматични събития не липсваха и на валутните пазари. И тук най-много емоции на инвеститори и спекуланти предложи Япония. Почти безпрецедентният ръст на японските акции беше съпроводен от също толкова изключителен спад в курса на йената към основните й световни конкуренти. Еврото, британската лира и американският долар поскъпнаха съответно с 27, 23 и 21% спрямо японската валута. Пазарите подложиха на сериозно обезценяване и австралийския долар, докато еврото се съвзе след две години на безтегловност, подкрепено от започналото възстановяване на европейската икономика.

Къде сме ние?

Българската икономика имаше поредната си слаба година с икономически растеж в рамките на статистическата грешка. Политическите турболенции, силният популистки уклон на властимащите и страхът от реформи продължава да спъва развитието на икономиката. Икономическият растеж, който се предвижда за България за следващите две години, е около средния за ЕС, т.е. България няма да успее да продължи да настига Европа, както беше през почти всички години след приемането ни в съюза, а ще си остане на същото отстояние от неговия икономически стандарт. Ако за последните две години бяхме съответно 9-и и 12-и по икономически растеж сред 28-те членки, то през 2014 и 2015 г. прогнозите ни нареждат на 17-о и 15-о място.

В този смисъл е напълно манипулативно да се заблуждаваме, че с растеж от 1.5% през 2014 година ще сме постигнали нещо значимо, напротив. Не е никакво геройство да имаш дори и 5% растеж, ако средният за ЕС е примерно 6%. Негативни са тенденциите и в държавния бюджет, където продължава дефицитното харчене и трупането на дълг без увеличаване на икономическия потенциал на страната. Особено притеснително е изпълнението на приходната част от бюджета. При цялата тази негативна вътрешна обстановка в икономическо, социално и политическо отношение е истинско чудо, че Българска фондова борса се нареди на едно от първите места в света по ръст на основния си борсов индекс през 2013 година - над 40%. За причините за това на пръв поглед абсурдно явление може да се говори доста, но очевидно най-сериозната сред тях е значителното изоставане от международните тенденции през последните години. В глобален план фондовите борси наваксаха значителна част от изгубеното по време на финансовата и икономическа криза, някои постигнаха дори нови исторически рекорди, а родният борсов индекс въпреки ръста си от 2013-а, все още се движи със загуба от 75% спрямо абсолютния си максимум от 2007 година. Т.е. за да го достигне, е необходимо да се повиши с цели 300%. Ако приемем, че тенденцията на наваксване на загубите най-сетне започна през 2013 година, то новата година също може да се окаже много плодотворна за инвеститори и спекуланти на родната фондова борса.

Какви ще са международните тенденции?

Глобалната икономика ще продължи да се възстановява, Европа ще продължи плахо да се връща на пътя на икономическия растеж. Европейските акции изглеждат с по-добър потенциал за растеж спрямо тези в САЩ, където 2013-а беше много доходоносна и трудно може да се повтори и през новата година. Умерен оптимизъм ще съпътства основните фондови пазари, като е много вероятно през годината най-сетне да видим една по-сериозна корекция в низходяща посока, каквато липсва много отдавна. Но като цяло годината ще е позитивна.

Златото вероятно ще продължи да поевтинява към психологическите 1000 долара за тройунция, които изглеждат много атрактивни за започване на акумулиране на дългосрочна дълга позиция в ценния метал. Петролът ще продължи да бъде волатилен, главно по линия на геополитически сътресения, но като цяло ще остане без ясна тенденция и през 2014 година.

На валутните пазари очаквам още една година на силна волатилност, като е много възможно 2014-а да се окаже годината на долара, а йената вероятно ще продължи да се обезценява, но не с толкова бързо темпо.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай