Беболюцията на Сараево утихна

Националистически призиви отдръпнаха много от демонстрантите в Босна и Херцеговина

Беболюцията на Сараево утихна | StandartNews.com

Едновременно със софийските протести се вдигна и друга балканска страна - Босна и Херцеговина. Взаимната еуфория и симпатия, породена от паралелното протичане на двата бунта, създаде и общи канали през Фейсбук, с които протестиращите изразяваха солидарност едни към други. Младежите в Сараево обобщиха протестите там с думата "беболюция", заради липсата на споразумение в парламента по отношение на номерирането на областите в страната, заради което бебетата, родени от началото на годината, нямат единни граждански номера и затова не могат да получават медицинско обслужване.

А фокусът върху темата обостри трагедията с починалото тримесечно бебе, което именно заради административните неуредици не получи навременно лечение. Законът за ЕГН-тата се бави с месеци, защото партиите на босненските сърби настояват двете административни единици (Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация) да имат отделна гражданска регистрация, а депутатите мюсюлмани и хървати са за единна система за цяла Босна и Херцеговина.

Както обикновено се случва, протестът мина по маршрута от частно към общо и поиска оставката на тамошния кабинет. В средата на юни хиляди босненци излязоха на мирни демонстрации пред парламента в Сараево. Протестиращите тогава поставяха свещи и детски играчки пред сградата на парламента. Майките с бебешки колички бяха задължителна част от пейзажа, както и непроницаемите маски на Гай Фокс, които вече са световен символ на всеки бунт, независимо в коя страна се случва.

Месец по-късно обаче българските ДАНСwithme останаха единствените на балканския кръстопът.

Протестите в Сараево, Мостар и Баня Лука вече протичат със съвсем символичен брой участници, а политическата активност падна на колене пред лятното настроение - най-опасната клопка за всеки бунт. Босненската пролет се отложи заради босненското лято.

Основна причина според местните коментатори е и странната намеса на националистически призиви сред протестиращите, които са маргинализирали ставащото. Все не може да се преодолее етническата неприязън между босненци, сърби и хървати и всеки опит едните да се поставят пред другите отдръпва потенциалните протестиращи, твърди политическият коментатор Алмир Пянета. Подобна е и тезата на радио журналист Емир Имамович. Бебоволюцията свърши. Понеже от справедлив протест се трансформира в босненски парад. Бебоволюцията имаше проста, аполитична цел - да накара правителството най-сетне да оправи проблемите с ЕГН-тата на новородените. Това, което най-често виждаме сега, обаче са националистически символи и слогани послания, които не се приемат еднозначно в различните градове по страната, твърди Имамович. "Как така от блокиране на институции и искания за по-добра грижа към болните бебета изведнъж всичко премина към абсурдни заплахи за това, че босненците няма да си плащат сметките?", пък е позицията на журналиста Вук Баканович.

Според мнозина анализатори каквото и да било гражданско движение в Босна и Херцеговина е обречено на неуспех - заради Дейтънското споразумение, което сложи край на кръвопролитната война през 90-те

"Самото споразумение тогава беше необходимо, за да прекрати жестокия конфликт. Сега обаче това разделение между Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска буквално парализира всеки опит за граждански натиск. Етническото противопоставяне почти винаги се проявява и саботира опитите да се окаже натиск върху делата на политиците", твърди Суад Арнаутович, професор във Факултета по политически науки в Сараево.

Бебоволюцията е изтощена и заради един основен проблем, който съществува и в тукашните протести. В нежеланието си да се обвърже с каквато и да била политическа партия, за да запази усещането за нещо ново и необременено, движението няма и как да посочи фаворит при евентуални нови избори. В Босна обаче се гласува следващата година, така че летните бунтове най-вероятно ще катализират евентуалния вот на гражданите.

Разбира се, макар и да не са постигнали конкретен резултат, да не говорим за политически оставки, протестите в Сараево все пак имат и положителни ефекти. Консолидиране на младите, опит с ползването на Фейсбук като платформа за събиране на недоволните, натрупване на опит в културата на съпротива...А и покрай протестите се върна на мода югославската музика от 80-те, което е супер, изразяват задоволство в социалните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай