Бай Ганьо гледа тенис

Бай Ганьо гледа тенис | StandartNews.com

Ако Алеко беше жив, със сигурност скоро щяхме да прочетем и "Бай Ганьо гледа тенис".

Защото родната публика, напълнила "Арена Армеец", за да види на живо своя любимец Григор Димитров, в петък надмина по простотии и литературния герой.

Все пак тенисът се слави като един от най-аристократичните спортове. И освен за джентълмените на корта, има и някои задължителни правила за поведение и на зрителите. Крясъците по време на игра, скачането и бясното освиркване на противника е нещо обичайно за футболните фенове. При тениса обаче това е забранено. Логиката "платил съм си билета, ще си правя, каквото ми е кеф" няма как да мине. София за втора поредна година е домакин на мъжки турнир по тенис от високо ниво, но се оказа, че публиката изобщо не е в час какво може и какво не бива да прави.

В отсъствието на Гришо миналата година залата така и не успя да се запълни изцяло. Дори на финала имаше някое и друго празно място.

А и емоциите не бяха чак толкова големи. Играят майстори, ама не са наши. Сега обаче истерията е небивала. Гришо не само дойде в София, но и преди това стигна полуфинал на Аустрелиън Оупън, спечели и титла в Бризбейн.

А и според самия него и всички капацитети, в момента хасковлията играе най-добрия си тенис.

Затова и лудницата около него е обяснима и радваща. Все пак не са много нещата, с които българите можем да се гордеем.

Така Гришо излезе в четвъртък за първия си мач пред възторжена зала с развети трикольори.
И вместо мачът срещу поляка Йержи Янович да бъде истински празник, се получи "хубава работа, ама българска".

В тениса уважението към съперника е на първо място, дори пред желанието за успех. Вместо това повечето зрители в "Арена Армеец" се отнасяха към Янович като към национален враг №1. При всеки сбъркан сервис на поляка феновете подскачаха от радост. Грешките му бяха посрещани с триумфален рев, а при сетбол в негова полза няколко нашенци демонстративно се разхождаха, за да го дразнят и разсеят. Янович няколко пъти разговаряше със съдията за шума, с което си навлече още повече гнева на феновете. И отнесе няколко доста цветущи псувни, въпреки че в интервю преди мача бе помолил поне да не го замерват с камъни.

Добре че, все пак Гришо обърна мача и спечели, иначе жална му майка на клетия поляк, дошъл на тенис турнир, а се озовал пред публика, настървена като за гладиаторски игри.

Бруталното отношение на запалянковците към съперника на Димитров беше само част от простотията, завладяла трибуните. Повечето нашенци изобщо не им пукаше за предупрежденията да не снимат със светкавиците на телефона си, както и да им изключат звука. През всичките 2 часа на корта се чуваха различни мелодии, все едно вървяха годишните награди на "Пайнер" и "Златният Орфей" едновременно. Върхът бе, когато някой извади тромба. Добре, че не надуха и гайда, за да докарат патриотарския напън до пълен абсурд.

Клетият Гришо, освен да се сражава на корта, няколко пъти трябваше да моли феновете с жестове да пазят тишина. Накрая родната звезда вежливо присъди на публиката голямата заслуга за спечелената победа. Но сигурно доста се е извинявал на Янович за преживения кошмар, сътворен от балканските страсти на феновете в "Арена Армеец". Изобщо на кацата с мед от сладката победа на Гришо, част от агитката съвсем по български сложи и лъжица катран. Надеждата е Димитров да стигне до финала, а дотогава байганьовците да схванат, че са платили за тенис, а не за мазни борби или конкурс за най-голяма гюрултия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай