Българин на инат

Българин на инат | StandartNews.com

Според дебелите книги Хан Кубрат е владетел от рода Дуло, обединил българите северно от Кавказ и Черно море и създал могъщ племенен съюз, наречен Стара Велика България. Историците твърдят, че това се е случило през 632 г. 14 века по-късно един друг Кубрат също се превръща в обединител. При това в момент, в който страната ни е разкъсвана от финансова и политическа криза. Хиляди всеки ден са на улицата от двете страни на барикадата, едните в подкрепа, другите срещу правителството. В този период на пръстите на едната ръка се броят събитията, които са ни накарали да се усмихнем и да се гордеем, че сме се родили в България. И те са предимно спортни - подвигът на футболните национали в САЩ '94, успехите на волейболистите, победите на Григор Димитров на корта и боевете на Кубрат Пулев. В събота той преби съперника си със звучния прякор Тигъра, който на практика е най-добрият боксьор в тежка категория на Щатите. Така Пулев стана първият българин, който ще играе за световната титла в най-престижната категория. Постижение сравнимо с мач за титлата на турнир от Големия шлем в тениса. Да се пробие в професионалния бокс е трудна работа. Не е като на републиканското, където печелиш титлата, защото повечето ти съперници не смеят да се качат на ринга. Тук се изправяш срещу зверове от по над 100 кила, чийто удар може да те прати в болничното легло. Но дори и да си готов за това предизвикателство, е много важно да попаднеш на подходящия промоутър. Кобрата определено случи със "Зауерланд". Много от бившите му съотборници в националния благородно му завиждат и съжаляват, че и на тях не им се е отворила възможност за Германия. И въпреки че тренира и се бие на близо 2000 км от родината си, Пулев не забравя откъде е тръгнал. Нещо повече - отказа 5 млн. евро, за да стане немец. На гащетата му винаги грее трибагреникът, а в мача с Тони Томпсън там беше и гербът. След всяка победа Кубрат не пропуска да развее знамето на ринга, което хвърля в екстаз милиони българи пред телевизора. Все още успехите му не се празнуват, така както подвизите на Христо Стоичков и компания през 1994-а. Но ако Кубрат надвие и световния крал на бокса Владимир Кличко, със сигурност ще предизвика национален празник. Хората отново ще излязат на улицата, но този път не да протестират, а за да ликуват, както преди 19 г.

Със сигурност много щастлив от всичко това щеше да бъде таткото на Пулев - Венко, който за съжаление не е между живите. Негово е решението синовете му да носят имената на хановете Кубрат и Тервел. Именно той ги пали по бокса и ги възпитава да обичат страната си.

Странно е, че Кубрат не е сред най-търсените лица за реклама у нас. В сравнение с куп фолкаджийки, плеймейтки и провалени футболистчета той е нещо повече от успял шампион. Кобрата вече е пример за младите, които искат да прославят България като него.

А нацията има крещяща нужда от такива кумири.

Макар едва ли някога ще се сбъдне мечтата на Пулев - да излезе поне веднъж пред пълната "Арена Армеец". Заслужава го и той, заслужават го и всички българи.

Дори да не се случи, никой не се съмнява, че Кубрат ще продължава да бъде българин на инат.
Защото освен за подвизите на ринга той заслужи овации и за патриотизма си. Във времена, когато стана модерно да отказваш да играеш за родината си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай