Атина не може сама да удържи вълната бежанци

Атина не може сама да удържи вълната бежанци | StandartNews.com

Миграционните и бежанските потоци са се превърнали в първостепенен проблем, с който Европейският съюз трябва да се справи през следващите години. По отношение на този проблем Гърция се намира на предната линия, затова и жителите на гръцките острови са номинирани за Нобелова награда за мир заради щедростта и съпричастността, която проявяват към хората, които войната е прогонила от родината им.

Гърция - и Италия - бяха поставили този въпрос и по-рано, по време на неотдавнашното им председателство в ЕС през 2014 г., поставят го и днес, като бият камбаната за опасността това явление да не е временно, а да се превърне в най-голямото преселение на народи след Втората световна война.

В Гърция днес пристигат по море ежедневно от 3000 до 13 000 човека, които, съгласно международното право и Женевската конвенция, страната, като член на Евросъюза, има задължението да спаси.

Факт е, че никоя държава член на ЕС няма инфраструктурата, за да посреща и управлява толкова големи потоци от хора. Гърция прави максималното, което може, разходвайки 2,5 млрд. от националния си бюджет, без да е получила до момента конкретна помощ, въпреки че е поискала такава своевременно.

Същевременно и преди срещата на върха на 17 - 18 февруари Гърция изпълни ангажиментите си и вече са готови центровете за настаняване на бежанци [???SPOTS] на островите Лесбос, Хиос, Самос и Лерос, както и Центърът за преразпределение на бежанци в Схисто и очаква от партньорите си да изпълнят своята част от ангажиментите.

Заедно с това Гърция участва със сумата от 25 млн. евро в помощта, която ЕС ще предостави на Турция и която бе характеризирана като сигурна страна на произход, за да бъде подобрено управлението на този процес и преразпределението на бежанците да започва директно от нейната територия. Обаче, въпреки извънредната финансова помощ от 3 млрд. за Турция, бежанските потоци продължават от турското крайбрежие към гръцките острови в Егейско море - първата европейска граница, а и факт е, че мярката за преразпределението на бежанците не функционира, тъй като липсва съответната политическа воля на държавите членки.

За съжаление, изправени пред този първостепенен проблем, който превишава многократно възможностите и планирането на всяка страна, но и на ЕС като цяло, се чуват гласове за изваждане на Гърция от Шенгенската зона. Това обаче ще има обратния на очаквания резултат, тъй като просто ще насочи каналджиите към други маршрути за превеждане на бежанците и нелегалните имигранти, заобикаляйки Гърция.

България, която подкрепя гръцката позиция, е доказала също на практика солидарността си участвайки в операцията на FRONTEX в Гърция с един кораб за брегова охрана и екипаж от 20 човека, 10 полицаи и двама специалисти по пръстови отпечатъци за идентифицирането на бежанците.

Изправени пред такъв огромен проблем, първото нещо, което трябва да осъзнаем, е, че никоя страна не е подготвена да посрещне такава бежанска вълна и не може да се справи сама с нея. Гърция, която се намира на предната линия, е изправена пред едно от най-големите предизвикателства на нашето време и въпреки икономическата криза е последователна в изпълнението на своите ангажименти към партньорите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай