Агресията като втора природа

Винаги е съществувала, донякъде я овладяваме чрез възпитание и образование

Агресията като втора природа | StandartNews.com

През последните седмици случаите на агресия, особено по морето, зачестиха. Първо шведски турист преби камериерка, след това богаташки внук нападна незрящи туристи в Несебър, а при последният случай баща и син руснаци вилняха в заведение в Свети Влас и биха полицаи. Защо има толкова много случаи на агресия коментира социологът Мира Радева.

Нека да не откриваме топлата вода. Агресията и излишният тестостерон съществуват, откакто човекът съществува. Колкото и да е странно, агресията е вид защита. Изпаднем ли в ситуация, в която трябва да се защитим, се отключва способността да браним себе си. В цивилизования свят ние се стараем да овладеем агресията чрез култура, възпитание, етикет. Но всъщност, откога започнахме да смятаме, че хората са някакви херувимчета, способни само на добри и прекрасни, удивителни чувства? Агресията е част от нас, няма къде да отиде, ние просто я култивираме чрез възпитанието, чрез образованието, чрез цивилизацията и донякъде я овладяваме.

Със сигурност на определени места агресията се отприщва повече. В съвременния свят едно от най-ужасните неща е агресията по пътищата. Случка като тази, при която младежът в Несебър бута хора, могат да бъдат видени всеки ден по пътищата. Този млад мъж обаче е най-обикновен простак, който смята, че като се появи, всички трябва да се махат от пътя му. Така да се каже - цивилизацията в тези случаи не си е свършила работата. Но не можем да извеждаме това като някакъв колосален социален феномен. Нека не забравяме нещо друго - т.нар. хейтъри в интернет също проявяват агресия, но на психологическо ниво. Агресията е виртуална и е намерила израз там. Нищо особено, част от човешката природа.

В съвременния живот има много динамика, трупат се негативни преживявания на психологическо ниво и избиват в тези различни форми. Не мисля, че има голяма разлика в това да бутнеш на спирка старица и в това да притискаш някого на пътя. Едно и също е. Потресаваща също така е вербалната агресия. Това са видове насилие, които някак си цивилизацията не успява да овладее достатъчно. Тя е най-вече неумение да контролираш чувствата си, емоциите си. Много често агресия търпят най-близките ни хора. Защото към тях имаме най-малко задръжки. Смята се, че колкото е по-цивилизовано едно общество, толкова повече хората умеят да поставят някакъв контрол. Да изграждат по-хармонични отношения с околните.

Фактът, че живеем в цивилизовано общество, увеличава шансовете да се намалят подобни прояви. Фактът, че последните случаи на насилие бяха така широко разгласени, помагат цялото общество да погледне отстрани, да съди виновниците. Защото публичното осъждане е много тежко. Аз мисля, че и шведският турист, който рита камериерката, е жестоко наказан, тъй като вече е сочен с пръст от свои и чужди. Публичното "наказание" е много по-важно в случая, отколкото това дали ще го лишат от свобода. Защото това е знак за всички други да внимават как ще се държат.

Помислете си за последните 10 г. колко се промени манталитетът на шофьорите в големите градове. Да, все още има агресия на пътя, но се забелязва и как водачите вече спират на пешеходни пътеки например. И тук приносът е на медиите, защото беше разпространена информацията за много хора, загинали, за жалост, на пешеходни пътеки. Информираността е шанс да постигнем и по-голяма цивилизованост в отношенията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай