75% от столичани ще спортуват до 2018-а

75% от столичани ще спортуват до 2018-а | StandartNews.com

София беше избрана за Европейска столица на спорта за 2018 г. Тази титла не е свързана с домакинства на спортни събития, а по-скоро има за цел да популяризира масовия спорт и здравословния начин на живот. Какви ползи ще има за столичани номинацията и какво ще се случи през 2018 г.? Попитахме общинският съветник от ГЕРБ Анатоли Илиев.

Изборът на София за европейска столица на спорта през 2018 г. е голяма чест, защото се нареждаме сред другите градове в Европа, която досега са били такива. Инициативата започва от 2001 г. с Мадрид. А сега столица на спорта е Кардиф. Целта е чрез подобни инициативи да се поддържа здравният статус на жителите в градовете. Това е свързано с подобряване на средата, с повече възможности повече хора да спортуват, с организиране на различни спортни инициативи, което ще е ангажимент на Столична община през следващите 4 г.

Организаторът на инициативата - "AECS Европа", бяха впечатлени от това, че София е един развиващ се град, в който с непрекъснати темпове се подобрява начина на живот. С организираните множество спортни събития - само за последните 3 месеца те бяха над 140. С планината Витоша, която е на съвсем близко разстояние. С това, че сме град с много спортна история, с много олимпийски, световни и европейски шампиони, с хора допринесли за развитието на спорта. С това, че имаме желанието и готовността до 2018 г. да направим всичко възможно да подобрим здравето на децата и хората, като подобрим и инфраструктурата за масов спорт - любителски, ученически.

Предстои в следващите 2 месеца да изработим стратегия и програма за действие през следващите 4 г. Едни от нещата, които ще залегнат в нея, са подобряване на велоалеите, парковата среда, изграждане на фитнеси на открито, стрийт площадки, алеи за здраве на Витоша, където да се правят походи, а зимата да се карат ски. Въобще - всичко, което предразполага към по-здравословен начин на живот.

Акцент в нашата програма на първо място ще е обхващането на все повече деца в спортни занимания чрез участие в различни събития. След това да бъдат предоставени възможности на всеки да упражнява даден вид спорт чрез подобряване на инфраструктурата.

Финансирането на подобна програма ще дойде от бюджета на София, от реклама, от партньори и спонсори. Освен това има възможност за средства по много европейски проекти. За тези 4 г. до 2018 г. трябва да използваме максимално всички възможности. Естествено, очакваме и подкрепа от държавата - чрез министерствата на образованието (МОН) и здравеопазването (МЗ), както и всички институции, които могат да допринесат за развитие на здрава и хармонична личност. От МЗ, например, очакваме съдействие за популяризирането на здравословното хранене. Това е един от факторите, от който зависи физическата дееспособност на децата.

Това са нещата, които ще включва програмата, а крайната цел е 2018-та да бъде годината на спорта в София, през която 75% от населението на града да бъде обхванато в спортна активност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай