1997: Парламентът става бойно поле

Мистериозно депутатите стават заложници

1997: Парламентът става бойно поле | StandartNews.com

Основателно или не, сблъсъкът между полицията и протестиращи във вторник извика в съзнанието на мнозина спомени, които едва ли някога ще забравят. Събитията, с които те са свързани, през 1997 година изкараха България на първите страници на всички световни медии. Пространството, станало арена на битката между полиция и народ, отново бе около парламента. Ще се опитаме да се върнем петнадесет години назад. Свидетели и страници от старите вестници ни разказват отново какво се случи в онази мразовита нощ в петък срещу събота.

1997 година не обещава нищо добро на българите. Дори в празничните наздравици на обикновените хора няма никакъв оптимизъм. Навън е студено, мрачно и пълно с неизвестни. Държавата е настръхнала. Народът - притеснен и отчаян. Само за дни доларът от 500 лева е станал 3000. инфлацията е 1200 процента. Правителството, предвождано от премиера Жан Виденов, няма никакъв полезен ход, нито идея за излизане от тежката ситуация. Хлябът струва 500 лева, сиренето 2000, литър "Кока-кола" 1000. Месечната заплата е пет долара.

Празниците бързо са забравени и още в първите дни на новата 1997 година народът е пред парламента. Очакват се резултатите от преговорите, които политическите сили водят вътре. На 3 януари демократичната левица, която е на власт, отказва да гласува декларацията за национално съгласие, внесена от опозицията. Основното искане в нея е да се насрочат предсрочни избори. На 8 януари Николай Добрев, министър на вътрешните работи в кабинета на Жан Виденов, е номиниран от съпартийците си и техните коалиционни партньори - БЗНС "Александър Стамболийски" и "Екогласност", за премиер. Ако всичко е наред, той трябва да заеме мястото на дотогавашния си шеф. Президентът Желю Желев, който пък след броени дни (на 24 януари) трябва да напусне кабинета на държавния глава, отказва да даде на социалистите мандат за съставяне на ново правителство. Във всички градове на страната хората са на улицата. Дошла е зимата на народното недоволство. Най-горещо, въпреки минусовите януарски температури, е пред сградата на Народното събрание в центъра на София. На 10 януари още от сутринта хиляди са дошли с метли, сини знамена, звънци, тенджери. Няколко реда заграждения и армия полицаи с шлемове и палки бранят народните избраници. Викове "Червени боклуци" и "Мафия" огласят площада. Привечер към входа на парламента се отправя вътрешният министър Николай Добрев. Десетина полицаи го прикриват с щитовете си.

 (снимка: Булфото)

Ето какво четем във вестник "Стандарт" за това, което става в тези драматични часове:
"Парламентът пламна след щурм на хиляди от митинга на опозицията. Атаката започна, след като левицата отказа да гласува декларацията на опозицията за спасението на страната. По неизвестни причини депутатите не си тръгнаха по обяд след приключване на първото заседание. Оставането им е една голяма мистерия и ги превърна в заложници. Няма да станем нормална държава, докато има хора, които хвърлят камъни по парламента, казаха депутати."

 (снимка: Булфото)

Полицейския кордон е пробит, тълпата се приближава към северния вход, през който влизат избраниците. Бързо са счупени всички прозорци на първия етаж. Демонстрантите заемат първата стая вдясно от служебния вход. Сълзотворен газ плъзва из парламентарните коридори. Силите на реда се опитват да запазят спокойствие. Те барикадират първия етаж със столове, маси и бюра. Вече почти не остава здраво стъкло. Хвърчат камъни, парчета лед, железа. Хвърлят пиратки. Лисват бензин и пространството пред служебния вход пламва. Ситуацията излиза извън контрол. Няколко пъти тълпата пробива полицейския кордон. През прозорците десетки нахлуват в сградата. Ранени има от двете страни. Старите кадри показват как Иван Костов и други опозиционни лидери с жестове се опитват да успокоят тълпата. Напразно. Централният вход на парламента също е превзет. До 20 часа 15 души са откарани в "Пирогов" обгазени. Между тях е и депутатът Филип Димитров, който има шест разкъсни рани от удари с палки. В 22 часа опозицията от Обединените демократични сили напуска парламента и обявява безсрочно граждански неподчинение.

 (снимка: Булфото)

Автобуси прибират червените

Около два часа след полунощ, в първите часове на 11 януари полицията се опитва да приведе групата от блокирани в сградата и изплашени до смърт червени депутати към автобуси, паркирани пред Народната библиотека. Дъжд от камъни засипва униформените. Около 2,20 часа те получават заповед да атакуват. С шлемове и палки се втурват и за минути разпръскват тълпата. Този път вече млатят безмилостно.
В 2,40 идва Петър Стоянов, избран за президент, но още непоел пълномощията си. Той успява да успокои полицаите и тълпата и всички си разотиват.

Това разказват жълтите страници за тази драматична нощ. Разбира се, всеки, които е бил там, има своя версия и спомени. Има теории за конспирации и слухове за по десет германски марки, с които се плаща на протестиращите... Нищо от всичко това обаче не е доказано.

В крайна сметка Николай Добрев и тогавашният лидер на БСП Георги Първанов връщат на президента Петър Стоянов мандата за съставяне на правителство. Следват избори, в които ОДС печели пълно мнозинство. В България започва ерата Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай