Столичани с табели "СВ" на колите

Столичани с табели "СВ" на колите | StandartNews.com

В КАТ имало само 1000 със старото "СА", монтират ги до петък

София. От понеделник столичани ще се кичат с нови регистрационни табели на автомобилите си. Те ще започват със "СВ" вместо досегашните "С" и "СА". Това потвърдиха вчера от столичния КАТ. В момента са останали едва 1000 табели със "СА". Те ще бъдат монтирани най-вероятно до петък, на ден около 300 столичани сменят регистрационните си номера с нови.

Новите начални букви са третата използвана комбинация за софиянци, след въвеждането на новите табели от 1992 г. насам. "СА" влиза в сила от 2005 г., а от 2008 г. насам вместо българското знаме пред двете букви се изписва кръгът от звездички на Европейския съюз. Новите букви вероятно ще бъдат достатъчни за новорегистрираните автомобили за следващите 7 години, предполагат експертите. За сравнение "С" се е изчерпало за 13 години, а "СА" - за 9 години, сочи статистиката на столичния КАТ.

Ако искате номер като ВАНКО, трябва да платите 7000 лв., ако искате две по две еднакви цифри - 30 лв., а четири еднакви цифри струват 1000 лв. За да не плащате нищо, но пък да е лесен номерът, най-добре е да ползвате 3 еднакви цифри - например 3331, казват експертите. Ако не заявите определен номер, в КАТ използват различни системи за кодиране на номерата. Това дава възможност при инцидент МВР лесно да попълва липсващите цифри от свидетелските показания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай