Четвъртък,

Стара Загора домакин на пленер по живопис

От: Стандарт -
Стара Загора домакин на пленер по живопис
A
A
A

От 9 до 16 юни Стара Загора ще бъде домакин на XXV-то издание на традиционния пленер по живопис „Дружба“‘2021. В продължение на седмица седем известни художници ще създадат неповторими творби в Града на липите. Организатор на проявата е представителството на Съюза на българските художници в града, с подкрепата на Община Стара Загора.

За участие са поканени български и чуждестранни творжи. Това са художниците Галя Колева и Зорница Иванова от Стара Загора, Валентин Стойчев от Ловеч,  Николай Стойчев от София, проф. д-р Красимир Русев от Велико Търново, Румен Жеков от Пловдив и Константинос Даис от Гърция.

Пресконференцията за представяне на авторите, участници в пленера, ще се състои на 9 юни (сряда) от 13.00 ч в галерия „Лубор Байер“. Пак там на 15 юни от 18.00 часа ще бъде открита изложбата с творбите на участниците.

Костас Даис е художник, скулптор и фотограф. Роден е в Лариса (Гърция) през 1954г. Учи в Школата за изящни изкуства в Тинос през 1968-1971. Негови творби са изложени в Общинската художествена галерия на Лариса "G.I. Katsigras Museum" и в много други обществени и частни колекции в Гърция, Германия, Италия и САЩ. Той си сътрудничи от 10 години като илюстратор с литературното списание "The tree". От 2003 г. работи по проекта за реставрация на Атинския Акропол. Той е член на Камарата на изящните изкуства на Гърция.

Зорница Иванова е родена е през 1982г. в град Стара Загора. Дипломира се като бакалавър в специалност „Църковни изкуства”, Православен богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” през 2010г. и като магистър „Църковни монументални изкуства” през 2011г. Участва в множество колективни изложби в страната, както и в международни художествени форуми. Работила е в екипи по реализирането на стенописни украси на храмове. Самостоятелно проектира и изпълнява произведения в сферата на църковните монументални и кавалетни изкуства. От 2014 г . е ръководител на Ателие по иконопис за деца при храм „Света Троица“, гр. Стара Загора

Николай Стойчев е роден през 1957 г. в гр. Трън, България. Той започва търсенията си в изкуството, като ученик по художествено проектиране на текстил и продължава обучението си в специалност „Скулптура“ в Национална Художествена Академия гр. София. През лятото на 1988 г. е официално поканен от Художествената Организация на община Волос — Гърция, за да представлява страната в Международния симпозиум по скулптура. Няколко месеца след това скулптурът отново е поканен във Волос, за да организира ателие по скулптура и да преподава в Училището по Приложни Изкуства на община Волос. От тогава той живее и работи в Гърция и България.Член е  на Съюза на Българските Художници и на Съюза на Гръцките Художници.Галя Колева е родена в гр. Горна Оряховица. През 2007г. се местив  гр.Стара Загора , където през 2013г. отваря галерия ГаласАрт. Към настоящият момент, галерията е едно от основните места на които, излага своите творби.Въпреки че е завършва „Графика“, работи в сферата на живописта и рисунката. Предпочита  силата на цвета с неговата експанзивност яркост. Любимата й техника е наслояването на маслото и акрила с шпатула, рядко използва четка. Вдъхновена е от  природата и човешките емоции.Редовен участник  във всички изложби на старозагорската група на художниците. Осъществява редица проекти насочени към децата.

Валентин Стойчев е роден на 06.03.1957 г. в град Стара Загора. Завършил през 1985 г.  ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ – специалност „Графика“ при проф. Мотко Бумов. Участва в редица национални и международни изложби. Негови творби са притежание на галерия „Шипка 6“- София, Художествена галерия Стара Загора, Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“- Ловеч, както и на частни колекции в България и чужбина. Спечелва редица награди, от които по-ярки са наградата на МОН за живопис от националната изложба на педагозите-художници във Велико Търново–2006г. Печели и първа награда на Ротари клуб за живопис през 2010 г. както и награда „ Ловешки меч“ за постижения в областта на изобразителните изкуства за 2011 г. От 1988 г. живее и твори в град Ловеч.

Проф. д-р Красимир Русев e преподавател по  живопис в катедра „Църковни изкуства”, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Завършва  Факултет Изобразително изкуство /1989/. Защитава докторска степен във Великотърновския университет  през 2017. Професор  е по  живопис в катедра „Църковни изкуства” на Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Участник и организатор е на много международни и национални изложби и кураторски проекти.  Проектира и изпълнява  икони и стенописи за много храмове в страната. Член е на СБХ.

Румен Жеков е роден през 1960. Завършва художественото училище в Казанлък през 1979. През 1988 се дипломира в Националната художествена академия, специалност “Живопис” в класа на проф. Петър Михайлов. От 1989 е член на Съюза на българските художници и група “РЪБ”. От 1995 е член на група “ДИСКО ‘95”, член и на сдружение “Изкуство днес”. Работи в областта на живописта, рисунката, фотографията, инсталацията, акцията, хепънинга и пърформанса, с 21 самостоятелни изложби и над 100 участия в групови проекти в страната и чужбина. Първата си награда печели от сп. „Изкуство/Art in Bulgaria през 1995, след което наградата „Академик Дечко Узунов“ през 1996. Сред награждаванията му са наградата за живопис на Дружеството на пловдиеските художници през 1997 и първа награда на същото дружество през 2006г. Стипендиант е на кметството на Париж през 1997г.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички