Стара Загора домакин на пленер по живопис

В продължение на седмица седем известни художници ще създадат неповторими творби в Града на липите

Стара Загора домакин на пленер по живопис | StandartNews.com

От 9 до 16 юни Стара Загора ще бъде домакин на XXV-то издание на традиционния пленер по живопис „Дружба“‘2021. В продължение на седмица седем известни художници ще създадат неповторими творби в Града на липите. Организатор на проявата е представителството на Съюза на българските художници в града, с подкрепата на Община Стара Загора.

За участие са поканени български и чуждестранни творжи. Това са художниците Галя Колева и Зорница Иванова от Стара Загора, Валентин Стойчев от Ловеч,  Николай Стойчев от София, проф. д-р Красимир Русев от Велико Търново, Румен Жеков от Пловдив и Константинос Даис от Гърция.

Пресконференцията за представяне на авторите, участници в пленера, ще се състои на 9 юни (сряда) от 13.00 ч в галерия „Лубор Байер“. Пак там на 15 юни от 18.00 часа ще бъде открита изложбата с творбите на участниците.

Костас Даис е художник, скулптор и фотограф. Роден е в Лариса (Гърция) през 1954г. Учи в Школата за изящни изкуства в Тинос през 1968-1971. Негови творби са изложени в Общинската художествена галерия на Лариса "G.I. Katsigras Museum" и в много други обществени и частни колекции в Гърция, Германия, Италия и САЩ. Той си сътрудничи от 10 години като илюстратор с литературното списание "The tree". От 2003 г. работи по проекта за реставрация на Атинския Акропол. Той е член на Камарата на изящните изкуства на Гърция.

Зорница Иванова е родена е през 1982г. в град Стара Загора. Дипломира се като бакалавър в специалност „Църковни изкуства”, Православен богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” през 2010г. и като магистър „Църковни монументални изкуства” през 2011г. Участва в множество колективни изложби в страната, както и в международни художествени форуми. Работила е в екипи по реализирането на стенописни украси на храмове. Самостоятелно проектира и изпълнява произведения в сферата на църковните монументални и кавалетни изкуства. От 2014 г . е ръководител на Ателие по иконопис за деца при храм „Света Троица“, гр. Стара Загора

Николай Стойчев е роден през 1957 г. в гр. Трън, България. Той започва търсенията си в изкуството, като ученик по художествено проектиране на текстил и продължава обучението си в специалност „Скулптура“ в Национална Художествена Академия гр. София. През лятото на 1988 г. е официално поканен от Художествената Организация на община Волос — Гърция, за да представлява страната в Международния симпозиум по скулптура. Няколко месеца след това скулптурът отново е поканен във Волос, за да организира ателие по скулптура и да преподава в Училището по Приложни Изкуства на община Волос. От тогава той живее и работи в Гърция и България.Член е  на Съюза на Българските Художници и на Съюза на Гръцките Художници.Галя Колева е родена в гр. Горна Оряховица. През 2007г. се местив  гр.Стара Загора , където през 2013г. отваря галерия ГаласАрт. Към настоящият момент, галерията е едно от основните места на които, излага своите творби.Въпреки че е завършва „Графика“, работи в сферата на живописта и рисунката. Предпочита  силата на цвета с неговата експанзивност яркост. Любимата й техника е наслояването на маслото и акрила с шпатула, рядко използва четка. Вдъхновена е от  природата и човешките емоции.Редовен участник  във всички изложби на старозагорската група на художниците. Осъществява редица проекти насочени към децата.

Валентин Стойчев е роден на 06.03.1957 г. в град Стара Загора. Завършил през 1985 г.  ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ – специалност „Графика“ при проф. Мотко Бумов. Участва в редица национални и международни изложби. Негови творби са притежание на галерия „Шипка 6“- София, Художествена галерия Стара Загора, Художествена галерия „Проф. Теофан Сокеров“- Ловеч, както и на частни колекции в България и чужбина. Спечелва редица награди, от които по-ярки са наградата на МОН за живопис от националната изложба на педагозите-художници във Велико Търново–2006г. Печели и първа награда на Ротари клуб за живопис през 2010 г. както и награда „ Ловешки меч“ за постижения в областта на изобразителните изкуства за 2011 г. От 1988 г. живее и твори в град Ловеч.

Проф. д-р Красимир Русев e преподавател по  живопис в катедра „Църковни изкуства”, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Завършва  Факултет Изобразително изкуство /1989/. Защитава докторска степен във Великотърновския университет  през 2017. Професор  е по  живопис в катедра „Църковни изкуства” на Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Участник и организатор е на много международни и национални изложби и кураторски проекти.  Проектира и изпълнява  икони и стенописи за много храмове в страната. Член е на СБХ.

Румен Жеков е роден през 1960. Завършва художественото училище в Казанлък през 1979. През 1988 се дипломира в Националната художествена академия, специалност “Живопис” в класа на проф. Петър Михайлов. От 1989 е член на Съюза на българските художници и група “РЪБ”. От 1995 е член на група “ДИСКО ‘95”, член и на сдружение “Изкуство днес”. Работи в областта на живописта, рисунката, фотографията, инсталацията, акцията, хепънинга и пърформанса, с 21 самостоятелни изложби и над 100 участия в групови проекти в страната и чужбина. Първата си награда печели от сп. „Изкуство/Art in Bulgaria през 1995, след което наградата „Академик Дечко Узунов“ през 1996. Сред награждаванията му са наградата за живопис на Дружеството на пловдиеските художници през 1997 и първа награда на същото дружество през 2006г. Стипендиант е на кметството на Париж през 1997г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай