Метрото тръгва към "Слатина"

Днес столичният кмет и директорът на „Метрополитен“ бяха на проверка

Метрото тръгва към "Слатина" | StandartNews.com

Ще започне подготовката за строителството на разширението на столичното метро към „Слатина“, съобщи БНР.

40 процента от изпълнението на трасето между ж.к. "Хаджи Димитър" и ж.к. "Левски" е готово. То е с дължина 3 километра и три метростанции.

Директорът на „Метрополитен“ Стоян Братоев и столичният кмет Йорданка Фандъкова провериха днес разширението на третия метродиаметър и изграждането на метростанция "Георги Аспарухов".

Братоев поясни, че строителната площадка за разширението към "Слатина" е била открита на 24 октомври, но същинската работа започва в края на ноември.

Участъкът ще е бъде построен изцяло през лятото на 2025 година. С построяването му още 45 000 души ще се добавят към 380-те хиляди, които всеки ден ползват метрото. Това е най-важният проект на града, който променя средата и осигурява намаляване на трафика и на вредните емисии във въздуха, подчерта кметът Йорданка Фандъкова.

Според нея метрото е ключовият стратегически проект, от който са изпълнили 80% в тези години."Последните 2 години водихме битка за старта на строителството на метрото през "Слатина" - нови 6 км с 6 метростанции. Започват следващата седмица подготвителните дейности. Има вече приета организация на движението за 3 от метростанциите - на "Младост", на "Тех парк"-а и "Шипченски проход".

Подготвени са планове за разширението на метрото към "Люлин", към "Симеоновско шосе" и към "Студентски град", добави Фандъкова.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай