“Арт линия“ реди изложба в къща-музей “Ненко Балкански“

Заповядайте да бъдем заедно в изкуството

“Арт линия“ реди изложба в къща-музей “Ненко Балкански“ | StandartNews.com

Художествена галерия - Казанлък има удоволствието да Ви покани на най-новата изложба "Вълшебната гора", която представя най-малките художници на школа Арт Линия с преподаватели Ваня Запрянова и Росен Дончев. Ще се радваме да Ви посрещнем на тази усмихваща изложба в синята зала на къща-музей "Ненко Балкански" на 26 юли от 18:00 часа. Заповядайте да бъдем заедно в изкуството

„Детската рисунка“ е словосъчетание, което намира своето рефлектирано място в история на изкуството още в края на ХIX век, когато през 1890 г. в Лондон е подредена и първата изложба с детски рисунки. Пътят за утвърждаването и като значим за израстването на децата феномен, а въобще и на културната история на човека, е дълъг и преминава през теоретичните трудове на мислители като Жан-Жак Русо (1712 – 1778), Йохан Песталоци (1746–1827), Джон Ръскин (1819–1900), Хърбърт Спенсър (1820–1903). Но детската рисунка е явление, което е важно не само за израстването на децата, но и за процеса на общуване на възрастните с тях. Нещо повече, детската рисунка се оказва определяща дори за творческия процес на вече изградения художник. В работата си много артисти често се обръщат към нея – в търсене на вдъхновение или въобще на повод за рисуване. Така още през 1523 г. се ражда извикващата недоумение и до днес картина на италианския художник Джовани Карото „Детето с рисунка“, която през 2015 г. дори беше открадната от музея Castelvecchio във Верона. В нея художникът се предполага, че е изобразил собствения си син с детска рисунка в ръка. Рисунка, в която някои изследователи откриват дори автопортретни черти на малкия художник. Още от тази ранна епоха, детската рисунка се превръща и в обект на колекциониране, като изкуствоведът Корадо Ричи в началото на ХХ век е обявен за един от най-големите колекционери на детски рисунки. Сред колекционерите на детско творчество са и множество визуални артисти като Марк Ротко, Пабло Пикасо и Пол Гоген.

Детската рисунка е така важна за общуването на децата със света и на нас възрастните един с друг, защото в нея се отразява не онова, което децата виждат, а това, което същностно вълнува сърцето и ума им. Заобикалящата действителност провокира малките художници да рисуват, но не обектите в нея, а емоции, чувства, тревоги. Често лишени от перспектива, белязани от схематичност и същностно неразбиране на материята, в своите първи творчески опити, макар и подсъзнавано, децата разказват – за болката, за щастието, за любимите хора около себе си, за изумителния, а не рядко и плашещ свят и всички неща в него. Тези разкази като че ли остават непристъпни за обременения от житейския опит и познания поглед на възрастния, но пък тъкмо с тази своя неразбираемост всякога го връщат към най-щастливия период от живота му. Детството е време, в което всички ние, порасналите деца на своето време, вярваме в чудеса. Тъкмо затова възрастните обичаме детството без специален повод. Бродейки в него, като през непристъпна вълшебна гора, пред нас изникват причудливи градини, изпълнени със странни същества и предметите, които могат да летят, а мама и татко са по-големи от къща.

Изложбата „Вълшебната гора“, която екипът на Художествена галерия – Казанлък и най-малките художници на школата по рисуване „Арт линия“ на Ваня Запрянова и Росен Дончев, сме подредили в Къща музей „Ненко Балкански“ е за всички нас – порасналите, а някои, навярно за щастие – не съвсем. Изложбата е и повод да се обърнем към чистото, непринудено и освободено от предразсъдъците на действителността възприятие. Възприятие, което пре-образява с молив, цвят и четка, досущ като в пристъпна само за детското въображение вълшебна гора, собственото ни объркано ни ежедневие. За да ни покаже, че то е не съвсем такова, каквото изглежда. Че то е и радостно и смислено, много повече, отколкото самите ние сме способни да понесем.В изложбата жителите и гостите на Казанлък могат да видят творчески опити на:

Александър Гавраилов, Йоана Ферменджиева, Никол Миронова, Дария Любенова, Весела Дончева, Емилия Точева, Михаил Дончев, Мира Карамфилова, Радина Койчева, Калин Златев, Ивет Кацарова, Стела Атанасова, Ади Пейчева, Никол Боянова, Йоана Митова, Александра Пенкова, Версавия Иванова, Иванина Петрова, Красимир Джаров, Ралица Каламукова, Ивайла Маджарова, Виктор Петров, Николай Маджаров, Белослава Далиева, Николина Иванова, Петър Маджаров, Александра Колева.

ШКОЛАТА ПО РИСУВАНЕ „АРТ ЛИНИЯ“ – Казанлък е създадена през 2001 г. от художничката Ваня Запрянова. Обучението в нея е креативно и иновативно, като се залага на индивидуалния подход. В различните курсове се подготвят най-малките деца на Казанлък в дисциплините – рисуване, живопис, декоративни изкуства, както и по-големите за кандидатстване към висшите училища. Към днешна дата през школата са минали над 900 деца, които продължават своя професионален път като художници, дизайнери, архитекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай