Епизод 17! Мариус Донкин: Да направим впечатляващ филм за Бранд България

Старейшините в държавата да се обединят за Доктрина България, зове именитият актьор

Бранд България е в многообразието, което пазим. То включва и Мадарския конник, и Плиска, и гайдата, и розата. Многообразието на природни и културни чудеса, на етноси, които описват цялата магия на България. Това заяви големият български артист Мариус Донкин, бивш директор на Народния театър, в подкаста на "Стандарт".

Издателят на медията Славка Бозукова направи с него ексклузивно интервю за българския дух, за чудесата и идентичността ни.

Епизод 17 от подкаста "Чудесата на България" бе излъчен на 10 април 2024 г. Той може да бъде гледан в специалната рубрика Podcast в Агенция "Стандарт" и в YouTube канала на "Стандарт". Може да го слушате и в Spotify. 

Бранд България включва магиката на Странджа, Татул, Перперикон. Трябва да намерим художественото произведение, което ще въздейства на хората за всичко. Това може да бъде и филм, голям филм, в който през съдбата на един човек да преминат всички тези неща, зрителят да усети смисъла и гордостта му, заяви Мариус Донкин. 

Когато всичкото това е вплетено в съдбата на един човек, има много по-голямо въздействие и впечатлява много повече, категоричен бе той.

Готов съм да направя такъв филм, който да бъде свързан с новия, модерен разказ за България, каза още големият актьор. 

Даже в момента гърдите ми се напълват с въздух. Ползвайте го този въздух, абсолютно и до край, готов съм всичко да направя в името на България, на познанието на хората за това наше величие, каза още Мариус Донкин.

На въпрос какъв е шансът България отново да бъде велика като по времето на цар Симеон, актьорът изиграл впечатляващия образ на най-великия български владетел заяви: "Трябва да се създадем програма, доктрина - далека политика за възстановяването на духа на българите, визия за години напред!".

За да се случи това, едно от моите предложения е да се съберат старейшините на тази държава - няма значение какво е тяхното лично предпочитание в политическо, социално - икономическо отношение и т.н.. Старейшините на тази държава, които могат да мислят единствено и само в сферата на изграждането и възстановяването на българския дух, на българската писменост, на българската култура, каза още Мариус Донкин.

Подкаст 17 бе излъчен в деня на големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам - празникът и на опрощението, и на великодушието, но и на заедността и съединението.  

На какво ухаят днес цветята на Корана, попита Славка Бозукова Мариус Донкин, който от години пълни театралните сцени с моноспектакъла шедьовър "Господин Ибрахим и цветята на Корана".

Тези цветя ухаят на разум, на мъдрост - там, където се сриват всички нищожни усещания за страх, за несправедливост, за обида, за пренебрежение и т.н. Там стои единението на базата на справедливостта и на истината. Това е вековно мечтание на човека, каза Мариус Донкин.

Попитан каква е поуката от този моноспектакъл, Донкин отговори: "Вътре има мъдрост, която се появява в резултат на човешките преживявания и взаимоотношения. Например, г-н Ибрахим казва: „Момо, запомни това, което даваш е твое завинаги. Онова, което запазваш, е загубено завинаги“.

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай