Здравко Димитров:Победа на ГЕРБ ще избави държавата от хаос

Пловдивчани гласуват за ГЕРБ, защото искат градът да продължи да се развива, казва кметът на Пловдив

Здравко Димитров:Победа на ГЕРБ ще избави държавата от хаос | StandartNews.com
  • Пловдивчани гласуват за ГЕРБ, защото искат градът да продължи да се развива, казва кметът на града под тепетата ЗДРАВКО ДИМИТРОВ в специално интервю за СТАНДАРТ
  • ГЕРБ ще спечели, защото в тази криза ни трябва стабилна държава 

- Г-н Димитров, с оглед на ковид пандемията какъв е най-важният залог на предстоящите парламентарни избори? 

- По време на такава криза най-важно е да има стабилност. Затова е нужно след изборите България да има силно правителство със сериозна парламентарна подкрепа. Отговорността на местната власт е много голяма и ние го чувстваме на гърба си. Но ще ни бъде по-леко, ако има стабилно и предвидимо управление.

Очаквам, че мнозинството българи отново ще подкрепят ГЕРБ като партия, която през последните 12 години доказа, че може да води страната успешно. Нека да припомня как заварихме държавата след управлението на Тройната коалиция начело с БСП. Резерв на нула, неразплатени проекти, ниски пенсии и заплати. Трябваше да бъдат преодолени последствията от икономическата криза, започнала през 2008 година, да се подготвят и реализират два програмни периода на европейските програми. Нека всеки един бъде честен със себе си и да види какво е сега - минималната работна заплата вече е 650 лева, средният осигурителен доход достигна 1150-1200 лева. Минималната пенсия е 300 лева и всяка година продължаваме индексацията по тъй нареченото „златно“ правило. Тази тенденция на увеличаване на доходите ще продължи и през следващият мандат.

- Пловдив има славата на дясна крепост. Защо обаче ГЕРБ убедително печели вота под тепетата от 10 години, докато другите десни формации събират незначителна подкрепа?

- ГЕРБ е дясноцентристка партия, която води силна социална политика и това се разбира от хората. Постоянното увеличаване на доходите на хората и грижата за най-уязвимите групи са постоянен акцент при управлението на всички правителства на Бойко Борисов. Доходите обаче не биха се повишили така осезаемо, ако не създавахме добри условия за развитие на икономиката и привличането на инвестиции в сектори, които създават устойчив бизнес с добре платени работни места. Пловдив е красноречив пример за това. За 10 години той се превърна в  индустриален център с най-бързоразвиващата се индустриална зона в България. Градът е естествен център на ареал,  в който постоянно живеят над  535 000 души и още 100 000 нерегистрирани, но живеещи и работещи в Пловдив.

Тенденцията на разрастване ще продължи, защото качеството на живот тук е над средноевропейското. За това говорят и цифрите на Националния статистически институт - Пловдив отчита положителен механичен прираст за 2019 г. от 3,1%, следван от София с 2,4%  и останалите големи градове. Това е най-високата стойност на града от две десетилетия насам.

БВП на Пловдив и региона е 4,5 милиарда евро, и нараства с около 6,6% всяка година. 45 на сто от него се формира от индустрията. Преди броени дни направихме с министъра на икономиката Лъчезар Борисов първа копка на нов завод, в който ще бъдат инвестирани над 40 милиона лева. Предстои да бъдат изградени още 5 нови завода с десетки нови работни места. Дори и по време на епидемията безработицата е на нива отпреди 2019 г. Средната работна заплата е над 1000 лв., а в  някои сектори - до 2000 лв.

Ето това са резултатите от нашата дясна политика  и затова в Пловдив избират ГЕРБ, а сега и автентичната десница в лицето на СДС.

- Стана традиция Бойко Борисов неизменно да бъде водач на предизборната листа на ГЕРБ в Пловдив. Какъв знак е това?

- Преди всичко това е знак за отговорност. Г-н Борисов всеки път поема ангажименти към нашия избирателен район и ги изпълнява. Той има голяма лична заслуга днес в Пловдив да се изпълняват инфраструктурни обекти на стойност над 200 млн. лв. Г-н Борисов е в постоянен диалог с кметове на общини  и подкрепя всеки един проект, който ще донесе положителна промяна. Подкрепата на правителството е изключителна важна за всички големи инфраструктурни проекти.

- Как ще се отрази на Пловдив резултата от парламентарния вот в неделя?

- Отговорът е лесен и ясен. Бурното развитие на града пре​з последните години изисква и осъществяването на много ключови проекти. Сега разчитаме на пълната подкрепа на държавата за тяхното осъществяване, но при смяна на властта ситуацията ще стане непредвидима. Необходимо е разширяване на пътната транспортна инфраструктура, изграждане на нова социалната инфраструктура ​- училища, детски градини, ясли, болници, което значи сериозни инвестиции. В момента работим по няколко големи проекта ​-довършването и разширяването на околовръстното шосе, водоснабдяване от язовир „Въча“, завършването на вътрешния ринг на града, което предполага разширяване и строителство на нови булеварди и съоръжения за подобряване на свързаността между районите, включително и на нов мост, извеждане на трафика извън центъра, каквато е европейската практика.

Работим по Водния проект, който обнови ВиК мрежата на един от градските райони и ще се изгради нова Пречиствателна станция на стойност 70 млн. лв. Първата копка ще бъде след Великден. Вече стартира и усилено се работи по изграждането на подлеза „Модър-Царевец“, който ще свърже районите „Западен“ и „Южен“. Предстои през лятото да стартира и още един мегапроект -пробивът под Централна жп гара.

С екипа обсъждаме възможности за алтернативен екологичен транспорт, за разширяване на велоалеите и  разширяване на пешеходните зони. Това са все проекти, които сме започнали с правителството и трябва да довършим. Не смятам, че при едно ново конфигуриране на властта градът ни ще бъде толкова силно във фокуса на държавата.

- Какви са възможните сценарии за държавата след предстоящите парламентарни избори? 

- Сигурен съм в разумния и отговорен избор на българите. Затова няма да има лош сценарий, защото хората ясно виждат свършената работа от правителството на ГЕРБ. От ежедневното ми общуване с пловдивчани се убедих, че повечето от тях си дават сметка, че най-опасно за държавата е да влезем в политическа криза в ситуация на пандемия и очертаваща се икономическа криза. Убеден съм в здравия разум на българите, но не и в здравия разум на някои политици и политически сили. Затова призовавам всички добре да се замислим, като гласуваме. И да го направим с мисъл за децата си и бъдещето на България.. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай