Петък,

Райчев с прогноза за гласовете на партиите

От: Стандарт -
809
Райчев с прогноза за гласовете на партиите
A
A
A

„Ако на тези избори гласуват до около 3 млн. българи – тогава можем да кажем, че горе-долу изборите са протекли нормално. Но ако избиратели са под 2.5 милина – ще бъде трудно съставянето на правителство“. Това  прогнозира социологът Андрей Райчев.

„Само вълшебник може да ви каже каква ще е изборната активност. Тук няма значение времето и пространството – пример е Румъния – с 30% активност на изборите и Холандия с 80%…Каквото и да стане на тези избори, ще е изненада. Дори нормалното участие ще е изненада“, коментира пред Нова ТВ социологът.

Той счита, че за да стане вероятният сценарий на управлението, това означава да кажем кой е най-вероятният сценария за парламента.

Говорим за много далеч…Българите ще кажат в неделя каго избират…Но чисто хипотетично класирането може да изглежда така:

ГЕРБ – 800 000 гласа

БСП – 600 000 гласа

Партиите на Трифонов и Доган – по около 350 000 гласа

Демократична България – около 250 000 гласа

И още няколко формации – по 100 000 гласа.

Ако на тези избори гласуват до около 3 млн. българи – тогава можем да кажем, че горе-долу изборите са протекли нормално. Но ако избиратели са под 2.5 милина – ще бъде трудно съставянето на правителство, прогнозира Райчев.

Най-голямата изненада е, че Борисов е №1. Тази вълна на протести през август 2020 вече я няма. Хората успяха да се разделят и затова е проблематично дали формациите на протеста ще влязат в парламента и така много хора може да останат парламентарно непредставени. Аз мисля, че за ГЕРБ е важно да направят кабинет при първия мандат и вероятно за това ще търси друга формула, не изключвам Борисов да слезе от власт, разсъждава Андрей Райчев, който на няколко пъти предупреди, че това е една приказка, която скоро най-вероятно ще свърши.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com