Как ще гласуват хората под карантина?

Гласуването в изборите за народни представители на 4 април ще става с подвижна изборна кутия

Как ще гласуват хората под карантина? | StandartNews.com

Със свое решение ЦИК определи реда за образуване на секции за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето. Решението е публикувано на страницата на ЦИК и на БТА.

Гласуването в изборите за народни представители на 4 април ще става с подвижна изборна кутия.

Право да гласуват с подвижна избирателна кутия в изборите за народни представители имат избирателите с постоянен, съответно настоящ адрес (в случаите, когато са подали заявление и са били вписани в избирателния списък по настоящ адрес) на територията на населено място, за което е образувана секция, които към 4 април са поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето.

Избирателите, поставени под задължителна карантина или изолация, гласуват в отделни секции от тези, в които гласуват избирателите с трайни увреждания.

Секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия за хората под карантина се образуват на територията на всяко населено място, ако до 31 март (3 дни преди изборния ден) има подадени не по-малко от 10 заявления.

На членовете на подвижните СИК /ПСИК/ се осигуряват: защитен костюм за еднократна употреба, ръкавици, защитен шлем с хирургическа маска или защитна маска тип FFP2/FFP3.

Тези пособия се осигуряват за сметка на държавния бюджет и се предоставят на членовете на ПСИК от общинските администрации. На членовете на ПСИК се предоставя възможност да бъдат ваксинирани с две ваксини срещу COVID-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай