Ива Митева: Имахме 4,6% недействителни бюлетини през 2017 г.

Машинното гласуване решава този проблем, каза кандидатът за депутат от Има такъв народ

Ива Митева: Имахме 4,6% недействителни бюлетини през 2017 г. | StandartNews.com

Когато имаш машинно гласуване, е редно да го предложиш на всички български граждани - включително и на тези, които са в чужбина. Мотивите на жалбата на ГЕРБ /срещу машинното гласуване/ са неоснователни. Затова се радвам, че Конституционният съд ги отхвърли. Това заяви Ива Митева, кандидат за народен представител от партията Има такъв народ, пред телевизия 7/8. Тя обясни какво се е променило с машинното гласуване: "През 2017 г., когато се провали обществената поръчка и нямаше машини, 4,6% от бюлетините бяха недействителни. Това е огромен процент - около 12 мандата! Много хора тогава казваха: Защо да гласувам, когато гласът ми няма да бъде отчетен правилно. През 2021 г. броят на недействителните бюлетини падна наполовина на изборите на 4 април. А сега няма да имаме такъв проблем".

Ива Митева коментира и ниската избирателна активност. "Мои приятели ми казаха: Защо да гласувам, какво ще се промени? Нямаме право да се сърдим ако считаме, че нещата ще се оправят от самосебе си, посочи Митева.

За гласовете на ромите тя разказа, че в столичния квартал "Христо Ботев" се е срещнала с млади роми, завършили образованието си в чужбина, които отново са се върнали в "махалата". Важно е те да дадат шанс на децата да се развиват, каза тя. И посочи, че квартал "Христо Ботев" е до аерогарата, а мизерията там е огромна. "Обяснихме на тези хора, че ако продадат гласа си за 50-100 лв., това няма да реши проблемите им. Сключих сделка с един ром, че след изборите няма да ги забравим и ще работим за тях, за промяна в живота им", каза още Ива Митева.

..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай