Ето какво е направено, за да гласуват българите в чужбина

784 секции в 68 държави е безпрецедентен брой на местата за гласуване

Ето какво е направено, за да гласуват българите в чужбина | StandartNews.com

По-малко от седмица остава до предстоящия вот на 11 юли, на какъв етап е подготовката на изборите зад граница обаче и ще гласуват ли по-лесно българите в чужбина този път?

784 секции в 68 държави - така изглеждат предстоящите избори, броят на секциите в чужбина този път е безпрецедентен, на някои места по света сънародниците ни ще имат възможността да гласуват за първи път.

По данни на външното ни министерство разкритите секции в чужбина са с 69% повече от тези за изборите за Народно събрание на 4 април. Тогава секциите бяха 464. За сравнение, на парламентарните избори през 2017 г. и 2014г. бяха разкрити съответно 371 и 426 изборни секции, обобщава БНТ.

На предстоящите избори на 11 юли 110 от разкритите зад граница секции се намират на територията на дипломатическите и консулските ни представителства, а 674 секции ще бъдат открити извън тях.

8 избирателни секции ще бъдат разкрити в държави, в които България няма дипломатически и консулски представителства - Исландия и Доминиканската република с по 1 секция, Люксембург, Малта и Нова Зеландия - по 2 секции.

А ето и къде още българите зад граница ще могат за първи път да дадат своя глас: това са Доминиканската република и на някои гръцки острови - Тасос, Лимнос, Лефкада и в гръцкото курортното селище Неа Перамос. В Албания и Япония пък за първи път ще бъдат открити секции и извън българските дипломатически и консулски представителства.

Във Великобритания и Северна Ирландия разкритите секции са 135, увеличението спрямо предишните избори 286%. На изборите през април опашките пред секцията в Лондон не бяха никак малки, много хора дори не успяха да гласуват и като цяло сънародниците ни там се сблъскаха с редица проблеми.

Броят на секциите в Европа бележи абсолютен рекорд на предстоящите избори - 483 секции в 22 държави.

В Германия разкритите секции са 117 или със 70% повече спрямо изборите през април. В Турция - 112 секции, 220% увеличение спрямо април 2021 г. В САЩ - 58 секции (66% увеличение спрямо април 2021 г.) В Испания - 67 секции (26% увеличение спрямо април 2021 г.) В Гърция - 32 секции (60% увеличение спрямо април 2021 г.).

В Азия, Австралия и Океания сънародниците ни ще могат да гласуват в общо 7 държави в 16 секции. В Близкия изток и Африка са разкрити 16 секции в 13 държави, в Северна и Южна Америка - 80 секции в 7 държави.

Предварително подадените заявления от българите зад граница този път са 71 170. Това е с близо 17 000 по-малко от изборите преди 3 месеца, това разбира се, не означава задължително, че по-малко българи ще гласуват, тъй като знаем, че заявленията не са задължителни и българите зад граница ще могат да упражнят правото си на глас и без да са подали такова заявление.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай