Четвъртък,

Дариткова клъвна Цветанов - променил се

От: Пламен Вълков -
153
Дариткова клъвна Цветанов - променил се
A
A
A

Единствени ГЕРБ предложи вариант за гласуване на карантинираните лица въпреки гръмките заявления на останалите партии, това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по повод правилата в Закона за мерките по време на извънредното положение, които ще бъдат обсъдени днес в Пленарна зала.

„След среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) ние направихме прецизиране на текстовете и актът, с който ще се определят противоепидемичните мерки ще бъде на министъра на здравеопазването съвместно с главния държавен здравен инспектор. Той ще се консултира с всички експерти в сферата на епидемиологията и инфекциозните заболявания.

Вярвам, че ще бъдат предписани всички условия, при които ще имаме гаранции за здравната сигурност на всички участници в изборния процес. Не може да се предвиди всяка една ситуация, но се случва дори в изборния ден при сегашните условия на някой да му се случи нещо и да не може да стигне до изборната урна. Законодателят не може да предвиди всички тези детайли.

Смятам, че бройката на тези лица няма да се отрази съществено на изборния процес. Ние се стараем да бъде гарантирано конституционното право на всички граждани да гласуват“, категорична бе Дариткова в телевизионно интервю.

По думите ѝ списъците с избиратели трябва да бъдат верифицирани.

„Затова сме предвидили тези заявления за гласуване по механизъм, който гарантира участието на карантинираните, да бъдат проверявани от РЗИ, защото те имат достъп до портала, който описва всички случаи на коронавирус в момента.

Карантинираните ще бъдат изваждани от основния списък. Затова са необходими три дни и този срок няма как да бъде пренебрегнат. Все пак трябва да имаме подготовка на администрацията“, посочи тя.

„Смятам, че и досегашните правила на изборния процес няма как всички хипотези да бъдат предвидени, но правим максимално възможното. Единствени ние предложихме вариант за гласуване на карантинираните лица въпреки гръмките заявления на останалите партии.


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички