Дариткова клъвна Цветанов - променил се

Само ние предложихме гласуване на карантинираните лица, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ

Дариткова клъвна Цветанов - променил се | StandartNews.com

Единствени ГЕРБ предложи вариант за гласуване на карантинираните лица въпреки гръмките заявления на останалите партии, това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по повод правилата в Закона за мерките по време на извънредното положение, които ще бъдат обсъдени днес в Пленарна зала.

„След среща с Централната избирателна комисия (ЦИК) ние направихме прецизиране на текстовете и актът, с който ще се определят противоепидемичните мерки ще бъде на министъра на здравеопазването съвместно с главния държавен здравен инспектор. Той ще се консултира с всички експерти в сферата на епидемиологията и инфекциозните заболявания.

Вярвам, че ще бъдат предписани всички условия, при които ще имаме гаранции за здравната сигурност на всички участници в изборния процес. Не може да се предвиди всяка една ситуация, но се случва дори в изборния ден при сегашните условия на някой да му се случи нещо и да не може да стигне до изборната урна. Законодателят не може да предвиди всички тези детайли.

Смятам, че бройката на тези лица няма да се отрази съществено на изборния процес. Ние се стараем да бъде гарантирано конституционното право на всички граждани да гласуват“, категорична бе Дариткова в телевизионно интервю.

По думите ѝ списъците с избиратели трябва да бъдат верифицирани.

„Затова сме предвидили тези заявления за гласуване по механизъм, който гарантира участието на карантинираните, да бъдат проверявани от РЗИ, защото те имат достъп до портала, който описва всички случаи на коронавирус в момента.

Карантинираните ще бъдат изваждани от основния списък. Затова са необходими три дни и този срок няма как да бъде пренебрегнат. Все пак трябва да имаме подготовка на администрацията“, посочи тя.

„Смятам, че и досегашните правила на изборния процес няма как всички хипотези да бъдат предвидени, но правим максимално възможното. Единствени ние предложихме вариант за гласуване на карантинираните лица въпреки гръмките заявления на останалите партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай