Папата към децата: Нашето семейство е "християни"

В града живее най-голямата католическа общност у нас

Папата към децата: Нашето семейство е "християни" | StandartNews.com

Апостолическото пътуване на папа Франциск в България продължава и днес. Главата на Римокатолическата църква пристига вчера в България, визитата е под мотото "Мир на земята" - по заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан XXIII, известен и като "българския папа", архиепископ Анджело Ронкали.

Днес папата е в град Раковски, наричан още католическата столица на България, заради голямата си католическа общност. Той ще отслужи и литургия с първо причастие на около 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово".

Католици от цялата страна също пътуват към Раковски за среща с папа Франциск, като се очаква да се съберат няколко хиляди човека. След литургията, той ще разговаря с паството в друга католическа църква, "Свети Архангел Михаил" и ще произнесе реч. Предвижда се още главата на Римокатолическата църква да отдаде почит и на папа Йоан XXIII като поднесе цветя пред портрета на "Българският папа" в храма "Архангел Михаил". Преминавайки между двата храма от кв. "Ген. Николаево" към кв. "Секирово" в Раковски, главата на Римокатолическата църква ще се придвижи със специалния си автомобил.

Предвижда се и официален обяд с българските католически епископи в манастира на сестрите Францисканки.

Среща с деца-бежанци в центъра в кв.

Вечерта папата ще бъде отново в София, където ще бъде и едно от най-знаковите събития от посещението му, с което той ще сложи и край на визитата си в България. В 18.15 часа на пл. "Независимост" е планирано "Събитие за мир", на което папата ще отправи послание за мир и ще прочете също молитва. За него са поканени представители на различните вероизповедания в България. А шест деца, изповядващи всяко различна религия, ще запалят шест факли в символ на победа на светлината и мира над тъмнината и противопоставянето.

По-рано днес папа Франциск се срещна с бежанци и мигранти, настанени в центъра в столичния квартал "Враждебна.

Специално за службата папа Франциск носи омофора, който вчера му беше подарен от премиера Бойко Борисов. "В името на Господа мирът да бъде с вас, братя. Преди да отслужим светите тайни да признаем греховете си. Да се смили над нас всемогъщият Бог и след като ни прости греховете, да ни въведе във вечен живот", заяви папа Фрнциск в началото на литургията. Тя се излъчва на живо на големи екрани пред храма, за да може всички, които са се събрали отпред, да могат станат съпричастни с нея.

Пред църквата са се събрали стотици хора. Преди да влезе в храма папа Франциск разчупи протокола и направи обиколка сред присъстващите, като се ръкува с част от тях. От жителите на града папата получи подарък умалено копие на иконата Пресвета Богородица, чийто оригинал се пази на гроба на Св. Богородица в Йерусалим. Преди да влезе в църквата Светият отец поздрави лично всички, които служат в нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай