Здравко Иванов​​​​​​​: Чудесата на Девин ще ни направят топ дестинация

Отворихме общината за хората

Здравко Иванов​​​​​​​: Чудесата на Девин ще ни направят топ дестинация | StandartNews.com
  • Отворихме общината за хората 
  • Стабилизирахме болницата, в нея се обучават медицински сестри
  • Осигурихме 30 000 лв. за археологически разкопки
  • За празника на Девин пожелавам на съгражданите си да се гордеят с родния си град, да го обичат и ценят
  • По Плана за възстановяване и устойчивост ще имаме пречиствателна станция, казва Здравко Иванов, кмет на Девин

 

- Г-н Иванов, на 11 и 12 август 2023 г. е празникът на Девин и минералната вода. Какво се промени в общината през последните 4 години?

- Отворихме общината за гражданите. Първото нещо което направих като встъпих в длъжност е да наредя да бъдат премахнати топките - от външната страна на бравите имаше поставени топки, а не дръжки, на вратите на кабинета на кмета и заместник кмета. По този начин показах, че вратите ни са отворени за всеки, които иска да се види с нас и сме готови да му обърнем внимание и да им решим проблемите.

Приемаме граждани всеки един ден от работната седмица, стига да не сме в командировка. Изградихме Център за административно обслужване в услуга гражданите да бъдат обслужвани на едно място. Стабилизирахме финансово общината. В началото на мандата общината имаше близо 1 000 000 лв. просрочени задължения. Към края на миналата вече бяха под 50 000 лв.. Създадохме добър екип, с който се справихме с трудностите, пред които бяхме изправени. С този екип намерихме начин да разрешим дългогодишни проблеми, за които е нямало решение.

В този мандат се извърши цялостна рехабилитация на пътя който прави връзката с републиканския път - входа на Девин, в същия обхват се изгради изцяло ново улично осветление. 

На път сме да разрешим един от основните проблеми на кв. Настан в Девин - до края на годината ще бъде подменен изцяло водопроводът.

Стабилизирахме финансово общинската ни болница, тя вече няма просрочени задължения. Направихме основен ремонт на едно от отделенията й. Закупихме нова медицинска апаратура, този месец доставихме и нов скенер. Болницата вече е акредитирана като база за клинично, практическо обучение на медицински сестри, студенти по медицина следдипломно обучение за придобиване на специалност на лекари по клинична лаборатория и рентгенолози.

До края на този мандат 8 многофамилни жилищни сгради ще бъдат обновени по мярка "Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в жилищни сгради на територията на град Девин, община Девин" по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.. Търсим възможности и за останалите.

Подновихме специализираната техника за сметосъбиране и почистване на територии. Закупихме нов специализиран автомобил за метене и дезинфекция, два нови сметосъбирачни автомобила, два комбинирани багера, автовишка, един електромобил, този месец предстои доставката на нов лекотоварен самосвал. С всичко това се стремим да подобрим услугите които извършваме. Разбира се, има какво още да се желае, но отчитаме подобрение в тези услуги.

- Имате проект на Националния план за възстановяване и устойчивост. Какъв е той?

- Сключихме договор по Оперативна програма "Национален план за възстановяване и устойчивост" за подмяна на уличното осветление в цялата община с енергоспестяващо.

Голям успех за екипа ни, нещо, с което се гордеем, е това, че Девин попадна сред едно от тринадесетте населени места, за които по "Национален план за възстановяване и устойчивост" са предвидени целеви средства за изграждане пречиствателна станция, колектор и подмяна на водопроводната мрежа! 

На финала е обществена поръчка за избор на изпълнители за проектиране. Целта ни е да възложим проектиране на различни инфраструктурни обекти, за да можем да сме готови при кандидатстването по различни европейски проекти и национално финансиране.

- Успявате ли да правите инвестиции във всички населени места на общината?

- Общината ни се състои от 16 населени места. През годините сме се стремели да правим инвестиции във всяко едно населено място. Разбира се, има населени места където населението си мисли, че не им е обърнато достатъчно внимание, но условията, в които работихме ни позволиха да направим толкова, наложи се да пренасочваме средства за справяне с редица природни бедствия. Правиш планове за едно, но в движение се налага да ги променяш, поради обективни причини. Направихме максимума според условията, в които работихме. Екипът показа умения да се справя в кризи. 

- Регионалният министър Андрей Цеков обяви за свой основен приоритет децентрализацията на общините. Как тя ще помогне на общини като Девин?

- За децентрализация съм свидетел да се говори още от университетските ми години, висшето образование го завърших в периода 1998 г.-2003 г., но нищо не се е променило от тогава, напротив - сега в качеството си на кмет съм свидетел, че май през годините се е работило в противоположна посока, към централизация. Дано министър Цеков освен желанието да има волята да го направи, но това трябва да е не само негова воля, а и на Министерски съвет и на парламента!

- Как се справяхте половин година без държавен бюджет и доволен ли сте от разчетите до края на годината? 

- Благодарение на това, че оптимизирахме работата в общинска администрация и структурните и звена, че повишихме местните приходи и че планирахме правилно нещата си, нямахме проблеми да работим в тези условия. 

За съжаление, в новия бюджет не са предвидени достатъчно средства за повишаване на работните заплати в администрацията. Парите за зимно поддържане също са крайно недостатъчни. Добре е, че се предвидиха средства да довършим инфраструктурните проекти за които имаме подписани договори с МРРБ.   

- Туризмът е приоритет в развитието на Девин - особено спа и балнео туризмът. Как се разви общината и какви са новите Ви проекти?

- От самото начало полагаме усилия в тази насока. Изработихме и поставихме указателни табели с наименованията на улиците в гр. Девин. Изработихме и поставихме указателни табели с историческите и природни забележителности на територията на общината, поставихме такива с местата за хранене и настаняване. 

Тази година заделихме 30 000 лв. за археологически разкопки, целта ни е да разкрием и социализираме една тракийска могила, тракийски олтар и средновековна църква, находящи се в местност близо до Девин, целта е да можем да направим един нов туристически маршрут.

Ще търсим възможност за финансиране да бъде изграден модерен Туристически информационен център, който да е в помощ именно на туриста и да прави връзката му с бизнеса. Предвиждаме да бъде изготвен инвестиционен проект за разширение на общинската ни баня в Беденски бани, също така да облагородим имота, в които се намира банята, да изградим къмпинг за каравани и външни топила, за да отговорим на търсенето на туристите, да увеличим потока от туристи и да дадем поминък на местната общност.

Това, от което се нуждае Девин, е да се изготви цялостна стратегия за развитието на туризма. От самото начало на мандата си настоявам за това пред местния бизнес и  ЮЛНЦ, те трябва активно да се включат в това и заедно да я изработим, но поради обективни причини някак си остана на по-заден план заради пандемията от COVID-19 и последващите след това икономически и политически сътресения. Това е пътят, защото без стратегия, цели и планиране няма как да се утвърдим като водеща туристическа дестинация. Потенциала на общината ни е голям.

- Вие сте част от кампанията на "Стандарт" Бранд България. Целта е ребрандиране на страната ни пред света въз основа на културно-историческия туризъм и регионалните брандове, първият от които е Бранд Родопи. Какво трябва да направи държавата?

- Да задели средства и да финансира стратегия, чрез която да ангажира административен капацитет, които да развие културно-историческия туризъм на регионално и национално ниво!

- Какво е за Вас Бранд Родопи и как Девин се вписва в него?  

- Древна история, красива природа, богата на природни забележителности, населена с благи хора.

- Туризмът е свързаност, а точно тя е големият проблем в Родопите - липсата на скоростни пътища. Времето за път в Свещената планина се измерва в часове, не в километри. Какви решения, свързани с инфраструктурата, очаквате от държавата?

- Крайно време е държавата да възстанови пропадналите участъци на пътя Кричим - Девин и Девин - Стойките, които бяха компрометирани след бедствието декември месец 2021г.. 

Необходимо е да се извърши основен ремонт на пътя, който свързва община Девин с общ. Сатовча, обл. Благоевград, същият минава и през общ. Борино и общ. Доспат. Изграждането на скоростен път, който да свързва обл. Пловдив с обл. Смолян, е от изключително значение за развитието на обл. Смолян.

- Настоявате държавата да предостави пещерите за управление от общините. Защо? Какво се случва в момента и как бързо може да се направи промяна?

- Да, така е. Не само пещерите, а и другите природни и исторически забележителности, които са притегателен център за туристи следва да носят приходи за общините. Разходите за изграждане, поддръжка и почистване на довеждащата и съпътстващата инфраструктура са на плещите на общините. В момента приходите от стопанисването им потъват в касите на местни туристически дружества членове на БТС, без да е регламентирано и е неясно за какво следва да се харчат. 

По действащото законодателство съществува правна възможност областните управители да ни ги предоставят за стопанисване и управление  на общините и така ще можем да инвестираме приходите от тях в туристическа и съпътстваща инфраструктура. Не е необходимо да се чака законодателна промяна, тя ще отнеме много време.

Паралелно с това следва да се изготви читав законопроект, в който да се регламентира ясно и точно реда за стопанисването им, като общините следва да са един от субектите, които да могат да ги стопанисват и управляват. Трябва да има ясни критерии и правила как и за какво ще се харчат приходите от тях.   

- Как успявате да задържите младите хора в Девин?

- Въпрос, чиито отговор трябва да го търсим заедно с държавата. Сами общините трудно се справяме с това. Трябва да има национална политика, която да мотивира младите хора да живеят в по-малките и труднодостъпни места. 

Следва да има пакет от мерки, насочени към населението и пакет, насочен към бизнеса и работодателите. Това, което правим като общинско ръководство, е, че стабилизирахме болницата, стараем се да осигурим извънкласни занимания за децата, подобряваме материалната база на училищата и детските градини, за да може младите семейства, които са решили да останат да живеят тук да са спокойни за образованието и здравето на децата си. Стараем се да подобряваме инфраструктурата с цел да привличаме инвеститори, които да откриват работни меса, а също така полагаме усилия за увеличаване на туристическия поток.

- Ще се кандидатирате ли отново за кмет и какви ще бъдат приоритетите Ви за новия мандат?

- Да, още преди около 2 месеца обявих сред най-близките си, че възнамерявам да се кандидатирам за втори мандат. За това най-вече ме мотивира екипът, който създадохме в общината. С него се справихме с редица кризи през които преминахме: Ковид, природните бедствия, които сполетяха общината ни - наводнения, пожари, ураган. В тези условия успяхме да намерим начин да разрешим редица проблеми, за които в по-добри времена предходните ръководства не са успели. В тези условия сме на път да подготвим и инвестиционни проекти за по-голяма част от проблемите, които следва да бъдат разрешени в общината.  

Да си пожелаем по-добри времена, ако хората ни гласуват доверие за втори път съм сигурен, че опитът, които натрупахме през тези близо четири години, ще доведе до още по-големи резултати. 

- Какво ще пожелаете на хората от общината по повод празника й?

- Да бъдат здрави, да се гордеят с това къде са родени и къде живеят, да обичат и ценят родното си място. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай