ВУЗ-ове си гарантират прием чрез национални състезания

ВУЗ-ове си гарантират прием чрез национални състезания | StandartNews.com

Добрич. Висши училища започнаха масирана кампания по прием на студенти за предстоящата наесен учебна година. За първи път в Добрич Пловдивският университет проведе състезание по математика и информатика в началото на месеца, съобщи директорът на Природо-математическата гимназия в Добрич Галин Канев.

Той разказа, че на състезанието се явили 80 зрелостници от Природо-математическата и Езикова гимназия, като 18 от учениците от двете гимназии, получили отлични оценки и от университета им заявили, че този резултат се признава за кандидат-студентски изпит с профил математика и информатика, ако изберат да учат там.

Стопанската академия в Свищов също чрез национално състезание гарантира прием на зрелостници. Група ученици от финансово-стопанска гимназия „Васил Левски", специалност „Застрахователно и осигурително дело" с преподавател Миглена Стефанова, участваха в Националното ученическо състезание по икономика в направление „Застраховане и социално дело", организирано от академията. Освен паричните и предметни награди, осигурени от различни застрахователни дружества и пенсионно осигурителни компании, отличените в състезанието имат и сертификатите за участие в Националното ученическо състезание по застраховане и социално дело, с които те вече са приети за студенти в стопанска академия „Д. А. Ценов" - Свищов, и могат сами да избират специалност, по която да се обучават.

Дати за предварителен прием има обявени и от Висшето училище и Международен колеж в Добрич, като на изпит могат да се явяват и единадесетокласници. Ако имат добър резултат, те още от сега си гарантират, че ще запишат да учат бакалавърска степен, когато завършат средно образование.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай