Варна с нови автобуси да края на ноември

Варна с нови автобуси да края на ноември | StandartNews.com

Варна. На 100-ия ден от управлението на кмета на Варна Иван Портних беше подписан договорът за доставката на новите 70 автобуса по транспортния мегапроект. Те ще тръгнат по улиците на морската столица най-късно до края на ноември. Новите автобуси, част от транспортния мегапроект, ще бъдат по улиците на Варна най-късно до края на ноември. Договорът беше подписан между изпълнителния директор на „Градски транспорт" Злати Златев и Адам Желински, търговски директор на полската фирма „Соларис", която спечели обществената поръчка.

Следващата стъпка е документацията да бъде изпратена до управляващия орган с искане за превеждане на авансовото плащане по проекта. От „Соларис" в понеделник ще осигурят условия българска делегация да приеме прототипите на трите вида автобуси, които Варна ще получи. „След приемането им и превеждането от наша страна на аванса по проекта автобусите ще започнат поетапно да пристигат. Имаме уверението, че до края на следващия месец всички автобуси ще се движат по улиците на града", каза градоначалникът.

„Това е най-големият договор, който нашата фирма е подписвала някога в България. Същевременно Варна ще се превърне в града с най-много автобуси, произведени от „Соларис". Надяваме се всички вие – пътници, механици, водачи и всички варненци, да се насладите на новите автобуси. Това е само началото на едно сътрудничество и се надявам то да бъде ползотворно", посочи полският представител.

Кметът Иван Портних припомни, че вече е факт и договорът за доставка на 30 нови тролейбуса, които трябва да дойдат във Варна в рамките на година. „Така по линия на европроектите морската столица ще разполага със 100 нови превозни средства на обща стойност над 60 млн. лева", изтъкна градоначалникът.

Иван Портних посочи, че в следващия бюджет основен приоритет ще бъде рехабилитацията на уличната мрежа. „Тя е в лошо състояние, но трябва да се прекрати практиката с кърпежите. На улица „Брегалница" например справката показва, че средствата, похарчени в годините за ремонтирането й, са достатъчни за цялостната й реновация", поясни Портних.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай