В Ардино преглеждат безплатно над 1500 души за кучешка тения

В Ардино преглеждат безплатно над 1500 души за кучешка тения | StandartNews.com

Кърджали. Над 1500 души в Ардино са пожелали да се явят на безплатни профилактични ехографски прегледи за кучешка тения. Изследванията се извършат в местната болница от екип специалисти на Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф.И.Киров" ЕАД - София (СБАЛИПБ) с координатор проф. Каменна Вутова и д-р Марин Мухтаров от МБАЛ „Кърджали" и активната подкрепа на общинската администрация на Ардино.

„През първия ден нямаше регистрирани сериозни случаи. Открихме само няколко души с кисти в черния дроб и в бъбреците, както и камъни в бъбреците и жлъчката, които ще бъдат проследени от личните лекари и насочени за уточняване в Кърджали", заяви проф. Каменна Вутова, водещ специалист и учен в областта на ехинококозата и други паразитози. Тя допълни, че на всички участващи в прегледите се изнася мултифункционална лекция за заболяването ехинококоза. Хората се информират също за начина на заразяване и как да се предпазят.

39-годишната Севинч Изет от село Русалско се възползва от безплатния преглед заедно със съпруга си Рейхан, 4-месечният си син Иса и 83-годишната си майка. „Много хубава инициатива. Научихме от кметският-наместник в селото. Повечето жители в региона са здравно неосигурени и сега получават шанс за ранна профилактика", заяви Севинч Изет.

Прегледите се провеждат в МБАЛ в Ардино в рамките на европейския проект HERACLES „Проучване на ехинококозата в Централна и Източна Европа", финансиран от 7-ма Рамкова програма на Европейската Комисия. Подобни инициативи в сферата на здравеопазването са от съществено значение за установяване на здравния статус на населението", коментира кметът на община Ардино Ресми Мурад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай