В кампанията на "Стандарт"! Враца на крака пред младите си таланти

Отличихме шампионите в науката, спорта и изкуствата

В кампанията на "Стандарт"! Враца на крака пред младите си таланти | StandartNews.com

Ние сега и за в бъдеще се нуждаем от вашия хъс, талант и ентусиазъм за по-доброто бъдеще. За превръщането на Враца не само в Зеления град на България, не само в индустриалното бижу на страната, но и в културно-историческа дестинация, която пази заветите на предците и ни връща загубената слава. Това заяви издателят и главен редактор на "Стандарт" Славка Бозукова по време на церемонията "10 причини да се гордея с моята Враца", организирана от медията ни в северозападния град.

ВИЖ ОЩЕ: Бозукова: Враца има отговорност да запази хилядолетната си слава

Стотици жители и гости на града изпълниха тържествената зала на общината за награждаването на младите таланти на Враца. 10 огромни пана представиха преобразяването на общината и превръщането й в европейски дигитален и иновативен град.

ВИЖ ОЩЕ: Кампания на СТАНДАРТ. Спортни легенди отличават млади таланти на Враца

Тези пана дават отговора на въпроса как общината успя да превърне за толкова кратък срок населеното място в индустриално и културно бижу, доказвайки девиза „Враца, град като Балкана – древен и млад!“, каза г-жа Бозукова.

Искаме да ви дадем поне 10 причини да се гордеете, че живеете, учите или работите в този град и да ви окуражим да продължавате заедно да се стремите да превърнете Враца не само в по-добро място за живеене за вас и децата ви, но и в един европейски град, в който и обучението, и лечението, и заплатите ще са на европейско ниво, продължи Славка Бозукова.

Официалните гости на церемонията бяха областният управител Надя Донкинска, врачанският митрополит Григорий, народните представители Мартин Харизанов, Красен Кръстев, Цветан Енчев, двукратната европейска шампионка по борба Мими Христова, легендарните волейболисти Евгени Иванов и Николай Иванов също се присъединиха към кампанията.

По време на церемонията бяха отличени ученически постижения в етнокулинарията, най-големите отличници на града, млади музикални таланти, както и спортисти.

В категория „Професионално образование“ призът получи клубът „Етнокулинария“от ОбУ „Св. Климент Охридски“ с.Тишевица , с ръководител инж. Ирина Илиева и учениците от клуба: Албена Костова, Бойка Димитрова, Виктор Петков, Катя Красимирова, Бисер Николов, Мария Тодорова, Спас Петков и Явор Йовчев. Грамотите бяха връчени от областния управител Надя Донкинска.

В категория „Наука“ първата награда е за три ученички, постигнали най – добри резултати на ДЗИ по БЕЛ за 2023. Те са възпитаници на ППМГ ''Акад. Иван Ценов'' - Десислава Тончева - 12 б клас, Симона Боянова - 12 в клас и Кристина Маринова - 12 д клас, които бяха връчени от кмета Калин Каменов.

За най-добро представяне и максимален брой точки на Националното Външно оценяване по математика награда получават и Рая Станчева , Рая Тодорова и Иван Христов от 7а клас от ППМГ „Акад. Иван Ценов“,  които бяха връчени от народните представители Красен Кръстев, Мартин Харизанов и Цветан Енчев.

С награда, в категория „Култура“, бе удостоен – Боян Николов,  с музикален ръководител Олга Младенова, ученик от ППМГ „Акад. Иван Ценов“, грамотата бе връчена от Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.

Волейболните легенди Евгени Иванов и Николай Иванов връчиха първото отличие в категория „Спорт“ на  отбора по волейбол на СУ ''Козма Тричков'' и техните треньори Илиян Печов  и Людмил Луканов. Двукратната европейска шампионка по борба Мими Христова награди младите надежди на борбата Борис Крумов и Владислав Иванов – състезатели на Клуб по борба „Ботев 93“.

В програмата участие взеха Танцов клуб „Мистерия“ при  ЦРД и Георги  Николаев Петков.

По време на събитието, домакинът – кметът на Враца Калин Каменов представи ключовите проекти, които се очаква да дадат допълнителен тласък на развитието на региона.

„Въпросът е кое ни кара и какво ни мотивира да работим за това което обичаме… Да, всеки ще каже, че са важни заплатата, възнаграждението, но няма нищо по-ценно от удовлетворението, че си свършил нещо, което ще остане след теб.

Моята кауза е втората…Единственият начин да си оправим държавата е ние самите да запретнем ръкави да работим и да бъдем пример, така че градовете, в които живеем да бъдат такива каквито искаме, да бъдем примера какъвто искаме да бъдат нашите деца.

Разбира се някой трябва да поведе хорото, вие за това сте ме избирали, или поне някои от вас – за да бъдем добрият пример. Неслучайно днес с тези илюстрации сме показали една малка част от всичко, което сме направили, независимо, че през последните години беше трудно заради ковид, заради политическата криза, заради социалната, икономическата, заради това, че всеки е срещу всеки в нашата държава, държавата е срещу общините, общите не знаем къде се намираме, защото няма кой да ни подкрепи…

Скъпи съграждани, зависи от нас. От тук насетне ще направим още много за това да имаме богата социална програма, спортна инфраструктура, ако държавата ни подкрепи…

Радвам се, че успяхме да  сътворим заедно толкова много прекрасни неща в сферата на спорта, в сферата на фестивалите, на събитията, в сферата на социалната политика сме един от градовете, които имат 95%  от видовете социални услуги, във Враца няма все още хоспис само, засега. По отношение на инвестициите в населените места, които никога не са достатъчни, по отношение на градските обекти, които сме създали заедно… инвестираме и в екологията…

Един от бъдещите проекти е създаването на новата индустриална зона, която ще бъде на площ от 400 дка, на които ще могат да се направят между 7 и 10 нови производствени комплекса или завода. Факт е, че в момента сме подписали два договора и се работи по процедура за издаване на разрешение за строеж – единият е завода за вафли „Хели“, на който до дни ще има първа копка, а вторият е за изграждане на най-големия ритейл парк – мол от съвременен тип, който ще бъде на входа на града.

Много нови неща ще се случат и по отношение на туризма, и на градската среда, и довършването на ремонта на пешеходната зона. Аз се радвам, че в последните месеци има някаква комуникация с представителите на държавата, не е както беше в последните три години…“, заяви Каменов.

Повече за кампанията и какво смятат за Враца и региона кметът Каменов, областният управител Донкинска, народните представители Харизанов, Кръстев и Енчев можете да видите във видеата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай