Кампания на СТАНДАРТ. Спортни легенди отличават млади таланти на Враца

Кметът Калин Каменов превърна най-голямото населено място в Северозапада в индустриално и културно бижу

Кампания на СТАНДАРТ. Спортни легенди отличават млади таланти на Враца | StandartNews.com
  • Кметът Калин Каменов превърна най-голямото населено място в Северозапада в индустриално и културно бижу
  • Кампания на "Стандарт" показва с 10 пана преобразяването на града, древен и млад като Балкана

"Стандарт" събира изпълителна, законодателна и местна власт на специална церемония във Враца в понеделник - 4 септември, за да покаже преобразяването най-голямия град в Северозапаза с 10 фотопана, запазена мярка на дългогодишната кампания "Моят град. 10 причини да остана в него".

Паната представят развитието на Враца в икономически, социален, културен и спортен план през последните 4 години. Те дават отговора на въпроса как общината успя да превърне за толкова кратък срок населеното място в индустриялно и културно бижо, доказвайки девиза на Враца - град, древен и млад като Балкана.

Когато цифрите говорят и най-големите критици мълчат. Последните данни от представително изследване на Института за пазарна икономика показват недвусмислено, че Северозападният край си има своя безспорен лидер в икономическо отношение и това е Враца.

София продължава да е основният икономически двигател в страната. Именно в столицата се създава около 40% от брутния вътрешен продукт и толкова от общата произведена продукция в България. Столицата продължава да привлича около половината от всички инвестиции в България, като по този начин БВП на човек от населението в София е 45,2 хил. лв.  - над два пъти повече от втората област, която е Стара Загора.

Ако извадим обаче София от сметките, средният БВП на човек от населението в останалите области е 14,3 хил. лв. Само осем са тези, които могат да се похвалят с показатели над средните. Освен традиционните индустриални градове като Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Габрово, изненадващото е, че Враца вече има запазено място сред отличниците. Заема петото място в тази престижна благодарение на 17,8 хил. лв. БВП на човек от населението в общината.

Още по-обнадеждаващо е, че това увеличение се дължи на привлечени нови инвестции, които създават работни места и в същото връщат младите хора в населените места. По обем вложения Враца също е първата десятка на общините. 

Икономическият прогрес е съпроведев и с превръщането на Враца като средища на богат културен живот с реконструкции, модернизиране и социализиране на основните обекти и забележителности, сред които пещерата Леденика, водопадът Скакля, проходът Вратцата, историческият връх "Околчица", запечатъл подвига на писателя и революционер Христо Ботев.

Една от емблемите на града е именно неговия паметник, построен през 1890 г., около който в понеделник ще се проведе кампанията на "Стандарт".

Гости на нея се очаква да бъдат кметът Калин Каменов, областният управител Мария Донкинска, Митрополит Григорий, както и депутати от всички партии в 49-тото Народно събрание от Враца. Специално участие ще вземе Мими Христова - двукратна европейска шампионка по борба, както и Николай Гергов, който е световен и европейски шампион по борба.

Легендарните волейболисти Евгени Иванов и Николай Иванов също ще се присъединят. А голямата изненада ще направи с участието си Борис Солтарийски, вокалистът на Ку Ку бенд.

Един от най-тачените ни футболисти Мартин Петров пък ще се включи по телефона от Испания, за да разкаже защо Враца остава в сърцето му.

Плеядата от спортни и музикални звезди идват, за да подкрепят младите таланти на Враца.

Защото освен с богатото си културно наследство, което прави Враца привлекателна туристическа дестинация, градът е родно място на поколения талантливи млади българи,

20 от младите таланти ще бъдат отличени на тържествената церемония, защото с хъса и ентусиазма си са се превърнали в гордост не само за гражданите на Враца, но и за цяла България.

Ще получат награди ученически постижения в етнокулинарията, най-големите отличници на града, млади  музикални таланти.

Много награди са предвидени и за изгряващите спортни звезди на града, прославил България в редица спортове.

Какви са перпективите за развитие на Враца, ще обяви кметът на града. Той ще представи и най-новите Ключови проекти, които се очаква да дадат допълнителен тласък на развитието на Северозапада и да обърнат посоката на негативни тенденции по отношение на демографската ситуация, социалните и културни дейности.

Голямото му предизвикателство е с помощта на различни финансови източници Враца да се превърне в устойчив икономически район с добре развити международни връзки, устойчив туризъм, ефективен транспорт, печеливша преработвателна промишленост и високопродуктивно селското стопанство. За да се случи всичко това, той поставя основна цел - постигане на изпреварващи темпове на икономически растеж.

"Враца има потенциал за развитие не само в производството, но и в областта на високите технологии и подготовката на кадри. Сред приоритетите са реализирането на ключови проекти в сферата на образованието, икономиката и туризма", твърди Каменов.

"Градът е със структуроопределящо значение за развитието на икономиката не само на

едноименната област, но и в рамките на целия Северозападен район", добавя кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай