Бозукова: Враца има отговорност да запази хилядолетната си слава

10 огромни пана представиха преобразяването на града

Бозукова: Враца има отговорност да запази хилядолетната си слава | StandartNews.com

С кампанията "10 причини да се гордея с моята Враца" и наградите, които раздаваме на младите таланти в града, искаме да кажем:  Ние виждаме вашите успехи, гордеем се с вас, имате нашата подкрепа. Това заяви издателят и главен редактор на "Стандарт" Славка Бозукова по време на специалната церемония в северозападния град. Медията ни отличи младите хора, които в успехите си са повод за гордост не само на Враца, но и на цяла България.10 огромни пана представиха преобразяването на града. Изложбата ще бъде поставена на специално място, за да може жителите и гостите на града да виждат неговите постижения.

Ние сега и за в бъдеще се нуждаем от вашия хъс, талант и ентусиазъм за по-доброто бъдеще. За превръщането на Враца не само в Зеления град на България, не само в индустриалното бижу на страната, но и в културно-историческа дестинация, която пази заветите на предците и ни връща загубената слава, каза г-жа Бозукова на младите хора.

Ето какво каза Славка Бозукова по време на церемонията "10 причини да се гордея с моята Враца":

СЛАВКА БОЗУКОВА, издател и главен редактор на "Стандарт"

Вече 5 години с кампанията "Моят град! 10 причини за гордост" сме обиколили над 60 градове и сила, за да покажем от една страна преобразяването на населените места и от друга, да наградим младите таланти, които с успехите в различните области са се превърнали в гордост не само за съгражданите си, но и за цяла България. Днес ще направим същото и тук, във Враца.

Изработили сме 10 пана, които според нас, журналистите от "Стандарт", показват преобразяването на Враца в последните 4 години. Изработили сме ги, защото както навсякъде из България, така и тук, промените, които се случват всеки ден – и асфалтираните улици, и откритите нови паркове, и ремонтираните училища, и новият културен и спортен календар, отдавна са приети от вас за даденост.

Припомняйки ви всички тези промени, ние искаме да ви дадем поне 10 причини да се гордеете, че живеете, учите или работите в този град и да ви окуражим да продължавате заедно да се стремите да превърнете Враца не само в по-добро място за живеене за вас и децата ви, но и в един европейски град, в който и обучението, и лечението, и заплатите ще са на европейско ниво.

Тази кампания я правим най-вече за младите, защото демографската криза е по-страшна от най-опустошителната политическа или финансова криза. Защото когато децата бягат и търсят препитание навън, горчивината от липсата на най-милото не може да се запълни дори с радостта от най-големите положителни промени в града.

С наградите, които даваме днес, искаме да кажем на младите таланти във Враца: Ние виждаме вашите успехи, гордеем се с вас, имате нашата подкрепа. Нещо повече – ние сега и за в бъдеще се нуждаем от вашия хъс, талант и ентусиазъм за по-доброто бъдеще. За превръщането на Враца не само в Зеления град на България, не само в индустриалното бижу на страната, но и в културно-историческа дестинация, която пази заветите на предците и ни връща загубената слава.

Славата по времето, когато първите земеделци на Европа тук са обработвали земите си – край Оходен. Славата, по времето когато тракийските царе са празнували победите си с местно производство вино в сребърните чаши на Рогозенското съкровище. Славата, по времето когато, за да се поклонят пред християнските храмове в земите около Градището са се стичали хора от всички краища на първата българска държава. Славата, по времето когато на връх Околчица и в дома на Баба Илийца  се е отстоявала честта, достойнството,  българския дух и националност.

Тази чест и отговорност за запазване на паметта българска имате всички вие, гражданите на Враца. А ние от София, не преставаме да идваме тук, за да се отърсим от пропитото по жълтите павета лицемерие, омраза и малодушие и да почерпим сили от магията на този край.

Това е моята емоционална, историческа обусловена причина да съм тук. Но има и още една. И тя е свързана с реалността.

С различните кампании на "Стандарт", ние сме идвали във Враца поне 5 пъти през последните 10 години.

Спомняте ли си как изглеждаше градът тогава? Имаше режим на водата, вместо коли по центъра имаше валяци, защото за първи път от 30-тина година се асфалтираха накуп улици. Враца беше на първите места по безработица, хората стискаха палци "Химко" да заработи, защото никой друг инвеститор не искаше да припари до града.

Нека сега да направим сравнението – вместо режим на водата налице е Водният цикъл. Вместо валяци, центърът не само е асфалтиран, по в него се движи екологичния градски транспорт.

"Химко" не проработи, но през последните години дойдоха инвеститори, за които всеки град мечтае. МД Електроникс и Теклас вкараха Враца в автомобилната карта на света. А с двамата нови инвеститори, които градът очаква и с огромните шансове Враца да бъде един от пионерите на новите индустриални паркове, бъдещето на града е в умело надграждане на базисните успехи.

Ще завърша с една изненада както за Враца, така и за кмета Калин Каменов. Спомням си, че преди 10 години, когато за първи път го срещнах, той ми сподели една своя мечта. Враца да не само да има вода, а красив градски парк, от който водата да извира и да дава радост на врачани.

Днес вие имате не само едни от най-красивите шадравани, не само едно от най-красивите водни огледала, превърнали се в арена за млади таланти, но вече и първият международен проект за дигитални паркове, представящ  културно-историческото и природно наследство на два от най-големите природни паркове в България и Румъния – „Врачански Балкан“ и „Железни врата“.

За този проект Враца ще получи специалната наградата на най-голямата кампания за опазване на културното наследство „Чудесата на България“. Церемонията ще е в петък по време на форума „Бранд България – докосни Чудесата“, на който специален гост ще е вицепремиерът Мария Габриел. Честита награда в аванс за Враца!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай