Успешна финансова 2015 г. отчита Двореца в Балчик

Успешна финансова 2015 г. отчита Двореца в Балчик | StandartNews.com

Въпреки спада от 30 на сто на туристи, приходите са по-високи спрямо 2014 г., казва директорът на културния институт Жени Михайлова

Изключително успешен сезон и година по отношение на финансовите резултати отчита държавният културен институт Двореца в Балчик, съобщи директорът му Жени Михайлова. „Макар че имаше спад на туристи спрямо 2014 г. с около 30 на сто, то приходите, които сме реализирали са в размер на 1 200 хил. лв. по предварителни данни. Постарахме се спадът в туристопотока да компенсираме с други услуги – конгресен и фестивален туризъм. Факт е и това, че голяма част от фестивалите, които се провеждат при нас са част от културния календар на Министерството на културата" – каза Михайлова. Сред утвърдените вече културни прояви са хоровият фестивал „Черноморски звуци", фестивалът за изкуство „Виа Понтика", а един от най-новите културни форуми, който бързо набра популярност и е сред чаканите събития е „Балчик кампус" - за класическа музика. „Вече имаме направена резервация за „Балчик кампус" за 2016 година, както и за други от утвърдените фестивали" – коментира още Михайлова. Тя изрази надежда също, че и традиционният фестивал за късометражно кино по силата на сключен договор ще се проведе отново в Двореца.

„Двореца е една естествена сцена за изкуство, създадена преди години от кралица Мария Единбург. Ние се стараем както да го запазим, така и да разнообразим възможностите, които то предлага. В рамките на първия за нас проект по трансгранично сътрудничество успяхме да направим галерия „В тунела" и културно-информационен център „Арка", който е оборудван и със съвременна техника. Тези два нови обекта вече показаха своя устойчив ефект. През 2015 г. близо 202 хиляди туристи са посетили Двореца. Основно през летните месеци идват туристи на опознавателен туризъм, докато през останалото време развиваме конгресен туризъм" – коментира още директорът на културния институт. Михайлова сподели, че през 2015 г. е имало спад на руски туристи, но пък се отчита ръст на посещения от поляци и немци. Тя заяви още, че една от целите, по които екипът ще работи е възстановяването на пушалнята, в която в началото на 20 век дипломати от водещи европейски страни са обсъждали актуални политически теми и са вземали решения за съдбата на държавите в Стария континент. Като любопитен факт Михайлова посочи, че пушалнята, от която до днес е съхранен само първият етаж заради свлачищни процеси, е била дело на първата жена – архитект в Румъния Елжбета Лавранча.

Двореца е и сред предпочитаните места за сватба сред влюбени от цял свят. През 2015 година близо 60 двойки са избрали мястото за своя сватбен ден, като вече има направени резервации за настоящата година. Сред любопитните двойки, харесали Двореца в Балчик е двойка от Сингапур, посочи Михайлова. Сред най-предпочитаните места за ритуал е нимфеумът, който е паметник на културата и представлява типична ротонда с колонада, от която се разкрива прекрасна гледка към морето. Освен българи и румънци, които добре познават място, Двореца е избиран за сватбения ден на двойки от Русия, Германия, Англия и други страни. „Основно по снимки в интернет хората споделят, че са избрали културния институт. Дори преди време двойка от Кипър доста време се чудили докато открият къде е това Балчик, защото видели снимки от Двореца и решили, че ще направят сватбата си тук" – сподели Михайлова.

Новия си летен сезон Двореца в Балчик открива през април тази година с изложба на Регионалния исторически музей в Благоевград, който ще покаже оригинални платна на Златю Бояджиев, излагани в Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай