Укрепиха бреговете на Върбица в участъците на три помпени станции

Укрепиха бреговете на Върбица в участъците на три помпени станции  | StandartNews.com

Бреговете на река Върбица в Кирковско в района на три помпени станции са укрепени през последните месеци. Коритото на реката и бреговете са оформени чрез почистване от наноси, дървета и храсти, чрез издигане на насипи и полагане на баластра и едроломен камък. Допълнително рисковите участъци са укрепени чрез залесяване, съобщиха от областна администрация.

Укрепването беше извършено в района на помпените станции „Крилатица", „Островец" и „Бенковски – Дедец", тъй като водите са изместили коритото на реката в посока помпените станции. Над 10 населени места се водоснабдяват от трите помпени станции.

„Строителните работи са финансирани от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за да се предотврати разрушаване на шахтовите кладенци и заливане на помпените станции", коментира областният управител Бисер Николов. По думите му са вложени 640 хил. лв.

Изготвен е технически проект от пловдивска фирма, а същинските строителни дейности са започнали на 16 септември т.г. и са приключили на 10 ноември. Изпълнител е кърджалийската фирма „Саварона" ЕООД.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай