Старозагорски кардиолог изправи една срещу друга две болници

Старозагорски кардиолог изправи  една срещу друга две болници | StandartNews.com

Д-р Иван Вуцов работи като кардиолог в държавната болница „Киркович" с фалшива диплома, твърдят от частната болница „Тракия"

Скандал с един от известните старозагорски кардиолози разтресе в края на миналата седмица Града на липите. Д-р Иван Вуцов, шеф на отделението по инвазивна кардиология в университетската болница "Проф. Стоян Киркович" е обвинен, че притежава фалшиво свидетелство по специалността. Сигналът до прокуратурата, както и до министъра на здравеопазването и до управителя на здравната каса е бил изпратен от старозагорската частна болница „Тракия", в която д-р Вуцов работи няколко месеца през миналата година. Той и неговите колеги от държавната болница преде това напуснаха вкупом и отделението по инвазивна кардиология на практика бе закрито. През октомври обаче д-р Вуцов е освободен от частната болница и отново се връща в държавната „Киркович", което поражда съмнения, че му отмъщават.

„С д-р Вуцов наистина се разделихме по взаимно съгласие, но истинската причина бе, че ние разбрахме, че не е правоспособен кардиолог", заяви собственикът на болница „Тракия" Иван Колев. Според него случаят с фалшивата диплома по кардиология на д-р Вуцов се разплел съвсем случайно. При молба да му бъде издаден сертификат за поставяане на пейсмейкър от Медицинския университет в София проверили дипломата му по кардиология. И се оказало, че тя носи същия номер като свидетелството му за специализация по "вътрешни болести". „Обадиха ни се от СДВР, която явно проверява случая след сигнала на Медицинска академия, дали имаме такъв лекар. отхвърли Колев съмненията, че болница „Тракия" си отмъщава на д-р Вуцов. След като юристът на болницата се уверил, че става дума за фалшифициран документ е сезирал прокуратурата и здравната каса, че д-р Вуцов работи като специалист без да има специалност. От Старозагорската окръжна прокуратура потвърдиха, че проверяват скандалния случай.

Шефът на университетската болница „Киркович" доц. д-р Йовчо Йовчев не скри, че случая с уронване престижа на един от уважаваните кардиолози в града е изключително неприятен. „За мен всички документи в досието на д-р Иван Вуцов – дипломата за висше образование, свидедетелствата за двете специалности – вътрешни болести и кардиология, сертификата за инвазивна кардиология, с подписи и печати, са достоверни до доказавне на противното", заяви за „Стандарт" доц. Йовчев. Според него обвинението е чудовищно, тъй като, за да вземе специалност всеки лекар се обучава няколко години, а след това полага изпити пред комисия.

Всички тези документи няма как да бъдат фаллшифицирани, смята той. Веднага след като е бил информиран доц. Йовчев е поискал от ръководството на Медицинска академия да му изпратят копия на протоколите от изпита на д-р Вуцов по кардиология. Дори помолил освен официално по пощата, да ги дублират и по факса, за да се увери по-бързо в истинността им. Досега обаче нямало никакъв отговор от Медицинска академия. „Надявам се, че тези документи няма да се окажат „изгубени", усъмни се в коректността на колегите си от София шефът на старозагорската болница „Киркович".

Самият д-р Вуцов е бил една седмица в отпуск, но от понеделник се връщал на работа. „Нямам никакво законно основание да го отстраня, още повече, че той не лекува като кардиолог, а работи в отделението по инвазивна кардиология, за която има правоспособност далече преди да има стандарти за нея", заключи доц. Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай