София- столица на България от 137 г.

София- столица на България от 137 г. | StandartNews.com

На 3 април се отбелязва 137-годишнина от обявяването на София за столица на България. По този повод ще има безплатен концерт на открито. Той ще започне в 13.00 часа в Градската градина пред Народния театър „Иван Вазов", съобщава БГНЕС.

Софийският духов оркестър ще изпълни валсове от края на XIX началото на XX век. Посветена на З април е и изложбата „Нощна София" на National Geographic България, която също може да бъде разгледана в Градската градина. Същевременно на 3 април 2016 г.

Музеят за история на София организира безплатно ателие за деца (I – V клас) в рамките на един астрономически час. То ще се проведе от 14:00 до 15:00 часа. В ателието децата ще разберат подробности около избора на София за столица и ще изработят собственоръчно картичка. За родителите, които са записали децата си в ателието, е организирана безплатна беседа из Музея за история на София.

Филиалът на Музея за история на София – археологическото ниво на базиликата Света София, също ще е със свободен достъп на 3 април. Там безплатната беседа е от 11:00 до 12:00 часа.

Когато на заседанието на Учредителното събрание в Търново на 22.03./03.04н.ст./1879 г., Найден Геров изказва мисълта, че е „нужно да се определи столицата на Княжеството" – се предлага София. Друго предложение не се прави и то се приема единодушно. Девизът на столицата е „Расте, но не старее". 8-метровата статуя на Св. София се издига на пилон, висок 14 метра, в сърцето на София - тя е символът на града. Автор на монументалната скулптура е дело на известния български скулптор Георги Чапкънов. Четиритонната женска фигура, изработена от бронз и галванична мед, беше издигната през 2001 г. В едната си ръка Света София държи лавров венец и благославя. На другата й ръка е кацнал бухал - символ на мъдростта.

Честит празник на всички софиянци и гости на града!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай