С рецитал почитат Дора Габе в Благоевград

С рецитал почитат Дора Габе в Благоевград | StandartNews.com

Благоевград. Най-популярните творби на поетесата Дора Габе ще бъдат предсатвени от ученици от ІІІ ОУ "Димитър Талев" , гр. Благоевград в рецитал по повод навършването на 30 години от смъртта й на 16 ноември, съобщиха от пресцентъра на община Благоевград.

Възпитаниците на благоевградското училище с помощта на ръководителите си Ива Аврамова и Людмила Симеонова, ще пренесат гостите на рецитала в дебрите на творчеството на Дора Габе. Събитието ще се състои в Регионална библиотека „Димитър Талев" от 12:30 часа.

Изидора Петрова Габе е родена на 28 август 1888 г. в с. Дъбовик. Дъщеря е на Петър Габе, преселник от Русия, публицист и общественик. Завършва гимназия във Варна, записва естествени науки в Софийския университет и следва френска филология в Женева и Гренобъл.Учителка по френски език в Добрич. От 1911 до 1932 пребивава многократно (със съпруга си проф. Боян Пенев и самостоятелно, във връзка с преводаческата си дейност) в чужбина: Полша, Германия, Швейцария, Австрия, Чехия, Франция, Великобритания. През 20-те и 30-те г. изнася в България и зад граница сказки по проблеми на българската литература и за съдбата на Добруджа. Дора Габе е сред учредителите на Българо-полския комитет и на Българския ПЕН-клуб и негов дългогодишен председател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай