Руслан Мъйнов пее за уникална църква

Руслан Мъйнов пее за уникална църква | StandartNews.com

Елена. Руслан Мъйнов излиза за кратко от ролята на Спас в "Столичани в повече" за да покаже дарбата си като тенор за благотворителна кауза. Заедно със сопраното Русалина Мочуковa и симфоничния оркестър на Държавна опера в Русе, ще изнесат благотворителен концерт за набиране на средства за църква „Архангел Михаил" в еленското село Шилковци.

Концертът ще е на 4 юни от 19.00 ч. в салона на читалище „Напредък-Елена-1863", ще се влиза срещу вход само от 5 лв.

Канцонети, оперетни и оперни арии от Пучини, Супе, Калман, Верди, Лехар, Щраус и др. ще звучат в читалището за почитателите на класическата музика. В залата ще могат да бъдат чути и "Санта Лучия" и "О, соле мио", "Наздравица" от "Травиата", ария на Силва от "Царицата на чардаша" и ария на Калаф от "Турандот". Диригент ще бъде Владимир Бошнаков.

Църквата "Архангел Михаил" в село Шилковци е православен недействащ храм. Построена през 1847 г., но рухва през 1998 г. Вътрешен оглед вече е невъзможен. Най-ценното от този храм – стенописите и иконите, са спасени, пренесени и изложени в експозиция "Християнско изкуство от 19 век" в сградата на еленското класно училище "Даскалоливница".

Камбанарията е в задоволително състояние, казват от селото. Стенописът "Страшният съд" – 1873 г., от артиката на храма, е дело на Захари и Кънчо Цонюви от Трявна. За да бъде съхранен той е пренесен и експони
ран е в приземието на Еленската Даскалоливница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай