Ремонтират улици в София с 86 млн.

Ремонтират улици в София с 86 млн. | StandartNews.com

86 млн. лева от бюджета на Столична община ще отидат за строеж и ремонт на улици. Финансовият план за 2015 г. беше приет с гласовете на 44 съветници. 14 бяха против, а един се въздържа. За поправка на квартални шосета ще се отделят 24 млн. Финансовата рамка, в която ще работи кметството през тази година, е 1,49 млрд.лв. Столичният кмет Йорданка Фандъкова подчерта, че с построяването на завода за отпадъци се решава трайно проблемът със сметта. Тя припомни, че тази година градският транспорт ще има 110 нови автобуса. Нови рейсове ще сменят старите по линия 76.

"Всичко това се осигурява благодарение на този бюджет, който се формира, без да повишаваме данъците за софиянци", допълни Фандъкова. Гласуването не мина без атаки от страна на съветниците от БСП. "Няма да подкрепим бюджета, защото в него има дисбаланс между отделените средства за богатия център и за бедната периферия", обяви шефът на на червените общинари Калоян Паргов. Той заяви, че парите за малките улици не са достатъчни, а са предпочетени булевардите. Според него проблемът с градския транспорт, който продължава да работи на загуба, остава.

"Винаги съм била против противопоставянето на център и периферия, защото ние всички се движим навсякъде", отговори Фандъкова. Тя подчерта, че по Цариградското шосе, което ще се ремонтира тази пролет, се стига до "Младост" и "Дружба", а по Ботевградското до другите отдалечени квартали.

Общината против рязка промяна на такса смет

Не бива да се предприема рязка промяна на методиката за определяне на такса смет, категорични са от Столичната община. Грубите сметки показват, че налогът ще е 85 лв. на човек годишно, ако се изчислява на член от домакинство. По този начин сумите, които плащат средностатистическите семейства, ще скочи над три пъти. Другият вариант, който кабинетът "Орешарски" внесе миналата година, е таксата да се определя според потребената питейна вода. Третият пък е според генерирания отпадък, сметнат като количество на брой полиетиленови торби. Според общото количество смет в София, което е 360 000 тона, на килограм боклук се падат 41 ст., а за една торба се плащат 3 лева. От столичното кметство настояват да се направи първо пилотен проект, който да работи поне една година и ако резултатите са добри, чак тогава да се мине към промяна на методиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай