Реформаторите искат санитарен кордон от национал популизма

Реформаторите искат санитарен кордон от национал популизма | StandartNews.com

Сливен. Аз бих призовала всички партии, които намират себе си за демократични, да кажат, че няма да правят коалиция, да направят санитарен кордон в отношенията си с национал популизма. Реформаторският блок като цяло и всяка една партия от него, сме готови да го заявим. Това обяви пред журналисти в Сливен председателят на Движение България на гражданите Меглена Кунева, която дойде в града под сините камъни заедно с председателите на ДСБ Радан Кънев и БЗНС Николай Ненчев.

„Шокиращо е, че за разлика от всички останали европейски държави, там, където има неонацизъм или наченки на фашистки партии, всички останали минават от едната страна на барикадата. Така е в Австрия, дори партии, които винаги са били идеологически опоненти минаха от тази страна, в една Гърция с появата на Златна зора и донякъде на Сириза. Най-плашещите неща са необяснимите. Въпросът е не кой, а защо. Хората затова протестират. Защото не могат да си отговорят на въпроса как можеш да приемаш подкрепа от национал популисти", заяви Меглена Кунева.

„Вече изпратих отворено писмо с конкретни въпроси до г-н Велко Вълканов като председател на Българския антифашистки съюз. Попитах защо те мълчат? Защо не реагират под някаква форма? Защо продължават да бъдат организацията, която много силно подкрепя БСП, която пък е коалиционен партньор на Атака", заяви Николай Ненчев, председател на БЗНС. Той каза, че Велко Вълканов му се обадил по телефона, силно разтревожен. „Каза, че ще преосмислят, до голяма степен позицията си, че той изразява своето мнение, но го изрази във вестник „Дума", което е много странно. Така, че ние сме силно обезпокоени, каза Ненчев.

„Реформите в България ще бъдат толкова дълбоки, колкото по-висок резултат има реформаторския блок. Никой друг не ги предлага и не ги разбира в днешната българска политика и днешния български парламент. Затова за сериозна промяна трябва да имаме сериозен резултат", заяви Радан Кънев, председател на ДСБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай