Потомците тачат Заветите на Левски

Потомците тачат Заветите на Левски | StandartNews.com

Стара Загора. „Заветите на Левски" – така се нарича безплатната образователна програма за учениците, която регионалният исторически музей организира през цялата седмица в която отбелязваме 141 години от гибелта на Апостола на свободата.

 

Проявите, които ще продължат от понеделник до петък, са в едно от култовите места, свързани с младежките години на Васил Иванов Кунчев – хилендарският метох. На самия 19 февруари той ще бъде отворен безплатно за всички посетители. В това духовно огнище към старозагорската църква „Св. Димитър" заедно с вуйчо си Василий 17-годишният Васил живее 3 години и учи в тукашното Светиниколско класно училище. „Тук синът на Гина Кунчева получава първата душевна луча за свобода", пише за този престой на бъдешия Апостол един от първите му биографи Стоян Заимов.

 

По-големите ще могат да чуят лекции и беседи за живота и революционната дейност на Левски, а за по-малките са предвидени и ролеви игри и викторини, посочват домакините на образователния цикъл. Те вече са получили много заявки от училища и детски градини в Стара Загора и региона, които искат да се включат в него. По желание учениците ще могат да преминат и по своебразния поклоннически маршрут „По стъпките на бъдещия Апостол". Той включва всички обекти, свързани с пребиваването на Левски в Града на липите – музея, катедралния храм „Св. Димитър", хилендарския метох, паметника на Апостола и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай