Отличниците на Ивайловград: Ние сме бъдещето

В категорията Образование бяха отличени трима ученици, които са пример не само за съучениците си, но и за всички свои връстници

Отличниците на Ивайловград: Ние сме бъдещето | StandartNews.com

"Ние сме бъдещето на Ивайловград". Това каза ученичката Ирина Чорбаджиева, която бе отличена по време на кампанията на в. "Стадарт" в Ивайловград. 

В категорията Образование бяха отличени трима ученици, които са пример не само за съучениците си, но и за всички свои връстници. И тримата са възпитаници на училище „Христо Ботев”, създадено още през 1950 година, което пази българското и кове кадрите на бъдещето.

Ирина Чорбаджиева от 11-а клас, с класен ръководител Галена Попова, е пълен отличник със стипендия за отличен успех.  Участва в олимпиади, конкурси, както и в много извънкласни дейности от културния календар на общината – и в „Бадемовите приказки”, и в Ретро дефилетата. Мечтае да учи медицина.  Това й пожела и депутатът от ГЕРБ Георги Станков, който връчи наградата. 

Пламен Карапейков - ученик от 10- а клас, с класен ръководител  Антоанета Димитрова. Класира се областния кръг на олимпиадите през последните 5 години по  български език и литература, география и икономика, история и цивилизация, физика и астрономия, биология и здравно образование. Призьор е в училищни, областни и национални конкурси. Отличен е с награда и за есе, посветено на Европа. 

Магдалена Райкова – също ученичка в 10-а клас. Участва в множество олимпиади на местно и регионално ниво. Първо място за доклад на тема ,,Герой от моя роден край" в четвъртата национална конференция ,,140 години от Руско-турската война". Част е от група ,,Послание" и  ,, Карамфилчето". След като получи наградата тя коментира, че Ивайловград може да е малък, но е силен, защото е задружен. 

Първата награда в категория Култура бе свързана и с големия приоритет на общината, а именно: съхраняване на традициите и развитие на фолклора. Тя е за  читалището, основано още в началото на миналия век, което днес  пише афиша на най-значимите събития от Културния календар на общината.

Художествените му формации включват Групата за художествено слово „Послание” с ръководител Златка Шереметова, Театралната трупа „Орфей 1” с ръководител Стефан Цирков, Младежка театрална трупа „Актьорите” с ръководител Иванка Шекерова, Школата по балет с ръководител Людмила Спатару, Танцовия клуб „Карамфилчето” с ръководител Светла Кюмюрева, Камерната формация „Армира” с диригент Елена Грудева, Група за стари градски песни „Незабрава” с ръководител Минка Димова и много други.Наградата получи  Читалище  „Пробуда 1914” и нейния секретар Снежана Кахчиева. Връчи й я зам.-кметът на града Кристьо Делииванов. 

В тази категорията Културно-историческо наследство няма никаква изненада. Тя бе за един от символите на града, за римската вила, открита през 1964 година при строеж на язовир, която днес е напълно реставрирана под названието „Вила Армира”, кръстена на името малката река Армира, приток на река Арда, на брега, на която е построена. Вила, която днес кандидатства за  паметник на Световното културно наследство на Юнеско. Наградата бе за директорката на Общинския исторически музей Величка Чорбаджиева, а й бе връчена от Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей. "Давам нагадата с много  радост и малко ревност, защото се надявам, че следващият път ще бъде за крепостта, която е отдавна на сърцето ми – Лютица, другото истолрическо бижу на Иваловград, която от години участва в разработването му", каза Петрунова. Една от най-ценните находки, които тя откри бе пръстенът от времето на Калоян, който заедно с Армира, Абемовите ядки, вкусното грозде и вино, са петте емблеми на Ивайловград.

В категория Спорт даваме също повече от една награда. Защото спортните таланти в града не са единици. Първата награда е свързана с шаха, защото Ивайловград има дълга история сред шахматните среди. И аз съм живото доказателство. Шахматен клуб „Ивайловград” с ръководител Мариян Араджиев днес е приютил 22 деца, а интересът се засилва всеки месец. Факт е, че клубът успешно представя Ивайловград в шахматни турнири из цяла България.

Втората награда е свързана с футбола. Футболен клуб „Раковски” е създаден през 1923 г., а първото име на отбора е „Арда”. Треньор на клуба сега е Стоян Делчев, който успява да възроди отбора след 5-годишно прекъсване. А освен основния отбор от мъже над 18 годишна възраст, за първи път в рамките на футболния клуб се сформират и други два юношески отбора, които активно участват във футболните първенства в областта. Клубът бе и организатор на Турнир по мини футбол, в който тук играха миналата година отбори от Гърция и Турция. Чакаме победа и на предстоящата приятелска среща с побратимения френски град  – Лонго.

Наградите получиха треньорите на Шахматния клуб - Мариян Араджиев и на ФК „Раковски 1923”Стоян Делчев, а те им бяха връчени от легендата и шампион в борбата Петър Киров. 

"За мен е чест да дам награда в шахмата, защото той много си прилича с борбата - и в двете трябва да си винаги с ход напред", каза Киров.

Много се надявам инвеститорите в града ни да продължават да подпомагат футбола, защото иначе ще ни е много трудно", каза от своя страна след като взе наградата Стоян Делчев.

Както в Угърчин, където преди седмица се проведе отново кампанията на в. "Стандарт", емблема на града е станал трюфела, така и в Ивайловград бадемовите ядки конкурират гроздето. Две компании вече направиха инвестиционно предложение да изграждат цех за преработка на ядки, както и да засадят бадемови насаждения край с. Плевун.

„Агротрейд Къмпъни” ЕООД и „Интертаб” се занимават с търговия и производство на агропродукти, и вече спечелиха проект от програмата за развитие на селските райони. В строежа на цеха за преработка ще бъдат инвестирани над 3 милиона лева, което ще осигури нови работни места за жителите на Ивайловград.

Наградата в категорията е за „Агротрейд Къмпъни”  и „Интертаб” и бе връчена на Георги Апостолов, предтавител на компанията от Стефка Здравкова, зам.-областен управител. Тя поздрави "Стандарт" за кампанията и заяви, че форумът носи много позитивизъм.

Последната награда със сигурност не е най-маловажната. А напротив. Защото туризма е бъдещето за града. Наградата е за един спа хотел, който отвори врати още преди 9 години,  на главния път към кв. Лъджа и  Вила „Армира”. И който държи първенството по нощувки в общината за миналата година.

 Заслужената награда е за СПА ХОТЕЛ „ЛУКСОР” с управител Александър Кафадаров. Наградата бе връчена от Петър Киров. 

Благодаря, за мен най-голямата чест е, че наградата ми връчва именно моя преподавател в спортната академия, обърна се към Киров г-н Кафадаров. Той пожела на жена му и новороденото му бебе да живеят в още по-хуав и развит Ивайловград. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай