Оспориха твърденията за търговия с трупове на турски войници

Оспориха твърденията за търговия с трупове на турски войници | StandartNews.com

Плевен. ВМРО в Плевен стартира подписка за изясняване на твърденията от книгата „Турците в България". В нея се сочи, че турските войници, загинали в боевете за Плевен през Руско-турската война, били изкопани от масовите гробове и продадени на английска фирма, която ги използвала за тор в британското земеделие.

С подписката се настоява главният редактор на „Vagabond Media Ltd" Антони Георгиев публично да се извини на плевенчани и на посланиците на Русия и Великобритания, пряко засегнати в „клеветническата публикация". Иска се също издателството да изтегли целия тираж на книгата на български и на английски език. Учените от БАН, участвали в представянето й, трябва да се разграничат от тази лъжа, заяви областният лидер на партията Калин Поповски.

По инициатива на ВМРО в града се проведе публична дискусия за скандала с книгата „Турците в България". Проф. Илия Тодев, директор на Института за исторически изследвания към БАН, колегата му и д-р Димитър Христов определиха твърденията като нелепи а като спекулацията с науката историческата истина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай