Орязаха добива на дърва по селата

Орязаха добива на дърва по селата | StandartNews.com

Благоевград. Здраво са орязани количествата за добив на дърва за огрев от населението. За това алармираха в сряда кметове на села в община Благоевград. На места количествата са редуцирани от държавното горско стопанство над 10 пъти.

Селските управници са притеснени, че няма как да разпределят минималните количества между хората и ще се стигне до разпри, а тях ще ги обвинят в шуробаджанащина, каквото и да направят. "Въобще няма да се занимавам с това, защото аз ще го отнеса. При нас 150 домакинства бяха заявили да си добият сами от гората дърва по 5 кубика. Сега обаче получихме от държавното горско стопанство справка, че можем да отрежем само 44 кубика. Това прави средно по 0,35 кубика дърва на семейство. С това ли ще се греят през зимата", оплака се кметът на село Церово Лефтер Едипов.

В село Логодаж 80 души са подали молби за по няколко кубика, но одобреното количество е 34 плътни кубически метра, което пак е крайно недостатъчно. Навсякъде са орязани количествата. Това на нищо не прилича, явно опашките за евтините дърва, които обеща земеделският министър Мирослав Найденов, ще станат още по-големи, споделят селски управници.

От Югозападното държавно предприятие уточниха, че в някои населени места дават огромни заявки за добив на дървесина от физически лица. Така например в община Сатовча желанието било да се добият повече дърва, отколкото е годишният добив на горското стопанство. "Понякога имаме усещането, че не ни дават списъци на хора, нуждаещи се от дърва за огрев, а направо ни представят изборните списъци, коментираха от Югозападното държавно предприятие.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай