Общинари ще работят с наркозависими затворници

Общинари ще работят с наркозависими затворници | StandartNews.com

Варна. Община Варна влиза догодина в затвора и ще работи с наркозависими зад решетките. Новата програма ще помага на пандизчии от 18 до 25 години и с техните близки и роднини. Това съобщи д-р Борислав Станчев от дирекция „Превенции" по време на проведената днес кръгла маса за проблемите на лишените от свобода.

В нея участваха представители от Варненския затвор, прокуратура и полиция. Общинската програма има за цел да помогне на млади хора, които търкат нара след първа присъда и им предстои скоро да излязат на свобода. Идеята е те да започнат да употребяват налтрексон – лекарство, което блокира ефекта на дрогата, обясни д-р Станчев. Експертите ще работят с близките и семействата им, за да може затворниците по-бързо да се социализират, да следят редовно ли пият лекарството и дали продължават да посягат към наркотиците.

Община Варна разработва и програма за хората, които карат пияни автомобили и са на пробация. Психолози и психиатри ще работят с две групи –младежи до 18 г. с превенция да не допускат нарушения и втората група, с хора, които сядат зад волана и карат пияни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай