Нови пътища и осветление преобразяват Сандански

Общината на лековитите води, чистия въздух и светите места

Нови пътища и осветление преобразяват Сандански | StandartNews.com
  • Общината на лековитите води, чистия въздух и светите места
  • Започна ремонтът на асфалта до легендарната църква на Преподобна Стойна

Сандански е от онези градове, в които щом стъпите, не желаете скоро да си тръгвате. Приятният, почти средиземноморски климат, топлата и лековита вода, както и завладяващата история ви карат да се потопите в неговия дух. Дух на любопитство, стремеж към истинското и любов към родното. Съчетанието между множество артефакти от миналото, минерални води, непрекъснато подобряваща се градска и бизнес среда превръщат общината в един от най-големите туристически дестинации у нас. Още повече, че въздухът в Сандански е с най-ниска влажност в България и това превърна отдавна града в естествена лечебница и балнеокурорт.

Мащабните инфраструктурни проекти

които в момента общината реализира превръщат Сандански в модерна европейска община, целяща да задържи младите хора. Нова детска градина вече се строи в ж.к. Спартак като първата копка бе направена през пролетта. Тече и подмяната на изпочупените седалки на Градски стадион - Сандански”. Старите са премахнати, а на тяхно място вече са монтирани нови 1150 седалки. Изгражда се и спортна площадка по мини футбол в двора на II ОУ “Христо Смирненски” и ПГ “Яне Сандански”. Поддържането и обновяването на спортните съоръжения е част от приоритетите на общината за подобряване на условията за провеждането на пълноценни тренировки, състезания и спортни събития. Заедно с това безспорен акцент е и грижата за градската среда. Проектът за модернизацията на уличното осветление е в ход и осветителната система в целия град ще бъде изцяло заменена с ново, енергийно ефективно LED осветление. Предвижда се и

изграждането на две фотоволтаични централи

които през деня ще произвеждат електрическа енергия, съхраняваща се в специална батерия. През нощта тази енергия ще бъде използвана за захранване на уличното осветление. По този начин около 10% от енергията, необходима за уличното осветление на града ни, ще бъде произведена безплатно от слънчевата светлина.

Бул. Европа - пътят, който от години е в много лошо техническо състояние, ще придобие напълно нов облик и ще благоприятства за достъпността на района, тъй като свързва входа на град Сандански с Автомагистрала “Струма”.

Ремонтните дейности включват цялостна реконструкция и подмяна на четирилентовата асфалтова настилка, изграждане на ново улично LED осветление в двете посоки, пешеходни и велосипедни алеи в двете посоки на движение, четири автобусни спирки, вертикална планировка, включваща пешеходни пътеки, пътни знаци и хоризонтална маркировка, изграждане на нови ВиК съоръжения - водопровод и канализация за дъждовни води и отводнителни шахти, изграждане на канали за комуникационни връзки и съоръжения, озеленителен пояс.

Срокът за приключване на ключовия проект е 10 месеца, но амбицията и волята на община Сандански, е пътят да бъде завършен предсрочно.

Организацията на движението предвижда пътят да не се затваря изцяло, като ремонтните дейности ще се извършват поетапно.

Реконструкцията на бул. “Европа” е от изключителна важност за местния бизнес и за цялостния облик на региона. Чрез подобряване на пътната и техническата инфраструктура на Сандански, ще се създадат по-добри условия за живот, туризъм и инвестиции.

Започна и ремонтът на един от основните туристически маршрути в общината - пътят до Златолист и Катунци. Ще бъде изградена нова асфалтова пътна настилка, тротоарни площи, отводнителни канавки и мостови съоръжения.   Модернизирането на достъпа до светите места на община Сандански ще допринесе за развитието на региона и туризма. В Златолист е легендарната църква “Свети Георги”, която целогодишно е магнит за туристи и поклонници. В трикорабната каменна псевдобазилика в началото на XX век е живяла монахинята-пророчица преподобна Стойна, считана за предшественичка на Ванга.

Чудесата, които е извършила Преподобна Стойна

са описани в житие, което е запазено в храма. В двора на храма е и гроба й. До него расте 1300 - годишно дърво. На клоните му са вързани люлки, на които се люлеят хора на всякаква възраст. Смята се, че това ще им донесе здраве.

До Златолист е село Катунци, където изобилства от артефакти от античността и средновековието. Има и некропол от римската епоха. През лятото селото е пълно с туристи, защото е изходна база за разходки из Пирин и резервата “ Али ботуш”.

Голяма част от историческото наследство на Катунци е в Археологическия музей в Сандански. Той е основан през 1936 г., като първоначално се е помещавал в сградата на днешното I-во основно училище. По-късно е преместен на мястото над новооткритата през 1960 г. базиликата на епископ Йоан.

Археологическият музей е един от петте

в България, който се е специализирал в проучванията от епохата на Античността. В него може да разгледате най-голямата в България колекция от римска надгробна мраморна пластика от периода I-III в. Първокласни произведения на изкуството от Античността са плочите на Юлий Максимум, на Асклепий, дарствената плоча на Флавиана Филократия и др.

Част от колекцията са също така разнообразни посветителни оброчни плочки - на Артемида, Афродита, Зевс, Тюхе, местното божество Теос Селенос и др. В музея са показани и експозиции с мозайки от раннохристиянския период.

Преди повече от 30 години екип на Археологическия музей, начело с тогавашния директор - Владимир Петков,

откриват Епископската Базилика

в централната част на съвременния град Сандански. Църквата и прилежащите сгради са датирани в периода V-VI в.

Според учените комплексът е бил седалище на епископа на областта.

Още две духовни чудеса са емблеми на града. Църквата “Св. Георги Победоносец” е умалено копие на патриаршеската катедрала в София “Св. Александър Невски”. Църквата е завършена при наместничеството на Ловчанския митрополит Филарет и е осветена на 2 ноември 1952 година. Изографисана е през 1964-1967 г. от художника Николай Шелехов, син на руски емигрант и майка германка, а иконите от иконостаса са дело на художника Христо Апостолов.

Манастирът “Св. св. Безсребреници Козма и Дамян”

се намира на около 2,5 км североизточно от центъра на гр. Сандански, на десния бряг на река Санданска Бистрица. Разположен е в живописната местност “Смилово” сред естествени ливади и вековни кестенови дървета. За ранната история на обителта се знае съвсем малко, а възникването й се определя далеч назад във времето.

На същото място е имало манастир още през епохата на ранното християнство (IV-VI в.). Възстановяването на сегашния манастир започва през 1928 г., когато върху основите на разрушения храм е построена нова църква. С дарения от хората през годините се изгражда манастирската обител. Понастоящем “Св. Св. Козма и Дамян” е действащ манастир, но без монаси. Известен е със своето аязмо “Мирото”, вградено в параклиса “Св. Петка”. Целебната му вода е излекувала много болни, помага особено на бездетни майки, дошли тук с вяра в Бога.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай