Нова сцена за 105-годишно читалище

Нова сцена за 105-годишно читалище | StandartNews.com

Благоевград. Читалище „Просвета – 1908" в разложкото село Баня навършва 105 години от основаването си в края на този месец. Читалищният юбилей ще бъде тържествено отбелязан на нова ремонтирана сцена.

Обновяването й е към своя край, а най-доволни от това са самодейците. „Читалището ни се превръща в едно още по-приятно и уютно място за репетиции и изяви. Ремонтът на сцената ще подобри обстановката в добре отопления ни салон", хвалят се те. Голямата зала е единственото помещение, в което се провеждат концертите на закрито в пълното с туристи село Баня. Запазена марка на групата за автентичен фолклор от Баня е триетажното хоро „Здравче венче" (т. нар. „Кулата").

Народно читалище „Просвета 1908" е с над стогодишна история и богати традиции. Танцовите състави в сегашния си вид съществуват от 10 години, като броят на танцьорите нараства през последните години. Около 45 деца се обучават в три възрастови групи. Те печелят много отличия на международни и национални фестивали. Детската тамбурашка група „Детелини" също жъне много успехи. Има и женска фолклорна група за автентичен фолклор, две детски певчески групи, както и група за народни обичаи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай