Нивото на Дунав падна с 4 сантиметра

Нивото на Дунав падна с 4 сантиметра | StandartNews.com

Нивото на река Дунав при Ново село и Видин се понижава. Това става за първи път през последните шест дни насам, съобщиха от хидро-метеорологичната станция при Ново село.

Днес нивото на реката при Видин е 730 сантиметра. Понижението е с цели 4 сантиметра. При Ново село височината на водния стълб е 672 сантиметра. Там водата е по-малко с 16 сантиметра.

Близо два метра е покачването на нивото на реката при Видин и Ново село за последните две седмици. Във вторник водният пад при Видин е бил 734 сантиметра. Само при воден стълб от 750 сантиметра се обявява първа степен на готовност при високи води на Дунав, обясняват от станцията в Ново село.

Докато нивото на Дунав спада, в Южна Франция хиляди души бяха евакуирани заради наводнения. Те са предизвикани от повишаването на нивото на водата в реките, съобщава ИТАР-ТАСС. От водната стихия са засегнати департаментите От Пирене и От Гарон в южната част на страната.

От храмов комплекс в град Лурд са пострадали хиляди католически поклонници. Евакуирани са и посетители от хотели в близките селища. Те са разположени по излязлата от бреговете си река Гав де По.

Наводнението е нанесло сериозни щети в съседния департамент От Гарон. Там близо 1000 души бяха принудени да напуснат домовете си. „Падна невиждано количество валежи, материалните загуби са крайно високи", съобщават местните власти. Засега няма данни за пострадали. В департаментите Пирене Атлантик и От Пирене е обявен „червен" код за тревога заради с опасността от валежи и наводнения. „Оранжев" код е обявен в 10 департамента в Югозападна Франция.

Повече за метеорологичната обстановка в страната четете ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай