Наши и чужди учени търсят лек срещу микротоксините

Наши и чужди учени търсят лек срещу микротоксините | StandartNews.com

Стара Загора. Учени от Тракийския университет и техни колеги от Унгария, Южна Африка и Индия ще търсят лек срещу микротоксините. В света досега са изолирани над 300 вида токсини, който са в основата на редица злокачествени заболявания на черния дроб и бъбреците.

Двегодишният проект е на стойност 189 хил. евро и се финансира от европейската програма „Мария Кюри", съобщи в четвъртък проф. Веселина Гаджева, шеф на катедрата по „Химия и биохмия" в медицинския факултет, координатор на съвместните проучвания от българска страна. Тя припомни, че този проект е продължение на няколко годишните търсения на български и индийски учени от Института по радиационна медицина в Делхи за намаляване на стреса, предизвикан от лекарства и радиация.

В продължения на няколко години те са изследвали благотворното влияние на билки и растения, които растат при екстремните условия в най-високата планина на планетата Хималаите. Новият разширен екип на учените щял да продължи тези проучвания с нови 10-ина хималайски растения. Експерименти с извлек от тях щели да бъдат направени и върху живи същества – пилета и прасета.

Крайната цел е да бъдат разработени хранителни добавки за животни, които ще бъдат надеждни бариери срещу пренасянето на микротоксините в човешкия организъм. Освен това чудодейният екстракт от Хималаите щял да се използава и като протектор и имуностилутор при човека.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай