Моят град! 17 неща, които не знаем за Пловдив

Защо тепетата днес са 6, а не 7

Моят град! 17 неща, които не знаем за Пловдив | StandartNews.com

1. Пловдив е най-старият жив град в Европа и шестият най-стар град в света. Според британски археолози, Пловдив се нарежда веднага след градовете Йерихон, Библос, Алепо, Дамаск, Суза, Фаюм и Сидон. В списъка са включени само тези градове, които съществуват и днес.

Най-старият жив град в света е палестинският град Йерихон.

2. Пловдив е присъединен към България за първи път от хан Крум през 812 година. При царуването на цар Симеон пък градът е трайно присъединен към България.

3. През 1887 година Пловдив е най-големият град в България с население от 33 032 жители, следван от София, Русе и Варна.

4. По време на османското владичество Пловдив е главен културен, търговски, военен и административен център на Тракия. Градът е заселван с гърци, за да се отслаби българското население там. През 17-18 век българите в града отново се увеличават, заради преселението на много хора от Средногорието.

5. Часовниковата кула, издигната през XVI век е забележителен паметник от периода на османското владичество. Смята се за една от най-старите часовникови кули в Източна Европа и за първия градски часовник в Османската империя.

6. Днешната Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив е първата българска гимназия, основана на 1 септември 1850 г. от Найден Геров.

7. В Старинен Пловдив се намира къщата-музей на Христо Данов. Там през 1855 година е основано първото издателство в България.

8. Първата електрифицирана жп линия в България е между София и Пловдив и е открита за експлоатация през 1963 г.

9. Античният римски театър в Пловдив е един от най-добре запазените антични театри в света.

10. В Пловдив се произвеждат автомобилите Булгаррено и Булгаралпин през 60-те години на 20 век.

11. Пловдив е името на връх в планината Тангра на остров Ливингстън, Западна Антарктика. 3860 Пловдив пък е името на малка планета в Слънчевата система, открита през 1986 година.

12. Връх в планината Памир (Монголия) се казва Пловдив. Той е петхилядник , а в същата планина гордо се издигат още два върха с български имена – България и Шипка.

13. Дондуковата градина е първият обществен парк в България. Паркът е направен по поръчка на генерал – губернатора на Санстефанска България княз  Дондуков – Корсаков. Създадена е след Освобождението през 1878 год. от прочутия Люсиен Шевалас. Градината е първата обществена зелена площ в града и затова има статут на паметник на парковото изкуство. В нея се намира едно от най-старите дървета в Пловдив – черницата (до пързалките).

14. Първо в Пловдив се е празнувал 24 май – Денят на българската писменост и култура. Инициатор на празника е учителя Найден Геров, а мястото за провеждане – в епархийското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Пловдив (днешната Хуманитарна гимназия). Датата е 11.05.1851 г. Днес 24 май се отбелязва още в Русия, Украйна, Македония, Чехия и Словакия.

15. Най-старата сграда в Пловдив, която се и използва, е Джумая джамия. Оригиналното й име е Мурадие джамия, защото се вярва, че е била създадена по времето на султан Мурад и именно той е финансирал построяването й. Джамията е с размери 40 на 30 метра.

16. Въпреки че е известен като Града на седемте хълма, в момента тепетата в Пловдив са 6. Марково тепе е било разрушено в началото на 20 – ти век и най – вероятно от скалите му са направени настилки за не една и две европейски столици.

17. В миналото река Марица е била плавателна. Преди 150 години по реката превозвали годишно 200 000 тона стоки, а в средата на XIX век са се замисляли да пуснат кораби по нея. Знае се, че от  ХVI в. нататък Марица постепенно се наложила като основна магистрала на Тракия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай