Михаил Миков в добро настроение в Кула

Михаил Миков в добро настроение в Кула | StandartNews.com

Бившият лидер на БСП Михаил Миков дойде в добро настроение в родния си град Кула, за да чества деня на победата – 9 май. С него бяха и двама помощници на военното аташе на Русия в София – полк. Василий Хрушчин и подп. Максим Чередниченко, кметът на румънския град Калафат – социалистът Мирча Гуца. Пред монумента „Катюша" Михаил Миков произнесе реч. Честването в Кула не е като това в София или Пловдив, отбеляза той, но е много истинско, защото е свързано с усещането и спомена за тези хора, които са воювали на това място през 1944 година.

На това място в подножието на Връшка чука съветски войни и доброволци от района са водили 15-дневни сражения с окупиралата Кула немска дивизия „Принц Ойген". На това място командващият Трети украински фронт маршал Толбухин е изработил плана за Белградската оепрация. Всичко това е история, която трябва да разкажем на нашите деца, за да помнят и знаят тези, които са се били честно в тази война, завърши Миков.

През септември 1944 година в района на Кула загиват 67 руски войни и 6 американски летци. На всички са издигнати пметници. През 1975 година на мястото е поставена и катюша, която също е била тогава на огневите позиции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай