Маргарита Попова: Да се смирим

Маргарита Попова: Да се смирим | StandartNews.com

Не може да не съжаляваме майките, които носят на ръце своите гладни, голи и плачещи деца, с които бягат от войната. Ако показваме на бежанците , че са нежелани, у тях ще се затаи гняв и омраза, които след време могат да се обърнат срещу нас. И тогава вместо да работят и да се грижат за семействата си, те могат да тръгнат с оръжие, да се сражават за Ислямска държава или някоя друга терористична групировка. Трябва да сме по-смирени и да помагаме на хората, чийто живот е застрашен.

Това обяви пред гимназисти в Разград вицепрезидентът Маргарита Попова по време на урока „Час по демокрация" който немската фондация „Международно и правно сътрудничество" трета поредна година организира в езиковите училища в България.

Попова коментира темата за бежанците провокирана от въпрос на разградчанин на име Йорго, който я посрещнал в двора на училището с питайки я от упор""Защо България трябва да харчи три пъти повече пари за издръжката на един бежанец, отколкото са държавните разходи за всеки беден българин?"

Няма неудобни въпроси, има неудовлетворителни отговори, заяви Попова и обясни, че не е правилно Балканите и Източна Европа да се възприемат като място, където живеят жестоки и несъстрадателни хора." На нас душата ние в песента. И с нея изразяваме чувствата си, които не смеем да изречем с думи." смята вицепрезидентът на България., Тя изрази убедеността си, че ще дойде време, когато стандартът ни на живот ще стане по-добър и тогава усмивките и състраданието ще бъдат много повече. Маргарита Попова определи проекта „Час по демокрация" , стартирал през 2012 година с нейното активно участие като добър повод, млади и възрастни заедно да поговорят за тревогите на днешния ден.

„И при нас на Запад има критични въпроси за бежанците. Родена съм в следвоенна Германия и мога да кажа, че у нас държавата функционира много добре. Искам да споделя с младите хора в България най-важното за принципите, върху които се крепи демокрацията.", обясни на свой ред Улрике Шултц, представител на германската фондация, ангажирана с проекта за гражданско образование в нашата страна.

Разградската гимназия с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф" е петото българско училище, където немският екип от преподаватели и експерти преподава уроци по демокрация. Такива дискусии вече са се състояли с гимназистите, изучаващи езика на Гьоте в Ловеч, Благоевград, София и Пазарджик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай