Италианският посланик откри празника на ягодата в Боровци

От красивото място фамилия Ригони праща всеки ден по 25 тона от царския плод за Ботуша

Италианският посланик откри празника на ягодата в Боровци | StandartNews.com

Берковица. Новият посланик на Италия у нас Н.Пр. Марко Контичели откри осмият празник на ягодата, организиран от фамилията Ригони в собствените и земи край село Боровци, община Берковица. От 400 дка насаждения, разположени в подножието на планината, всеки ден се берат по 25 тона. Царският плод се изпраща за Италия.

Плантацията, създадена от Андрея Ригони, собственик на компанията „Ригони ди Азиаго", не е обикновена. Тя е призната от ЕС за биологично земеделие. В нея освен ягоди, Ригони отглежда и малини, лешници, сливи, ябълки. Няма нищо по-хубаво от земеделието, възклина и на празника си той. Ще се радвам, ако българи ни последват и започнат да отглеждат по биологичен начин плодове за хората, подчерта италианецът.

Това не е само празник на ягодата, това е празник на приятелството между България и Италия, обяви посланик Контичели. 1000 италиански фирми работят в България, 5000 български ученици изучават италиански език, 100 000 туристи от България всяка година посещават Италия, допълни той. И занапред ние ще търсим сближаване с България. През юни посолството на неговата страна у нас започва инициатива за представяне на възможностите на нашите малки и средни фирми пред италианските предприемачи. Сега интересът на италианския бизнес не е само към производство, но и към участие в изграждане на инфраструктурата на България. Предстои популяризиране на италиански вина, както и представяне у нас на фирми, най-добри в Италия в изграждането на технологични паркове, съобщи дипломатът.

На празника на ягодата Андреа Ригони посрещна над 300 гости. Сред тях бе бившият външен министър на България Иван Станчов, кметове от област Монтана. Новата власт представи депутатът от Коалиция за България Младен Червеняков. Благослов за дъжд и слънце, за да стават ягодите по-сочни и вкусни, отправи архимандрит Антим. Бог чу молбата му и само след час прати силен дъжд. Небесната река проби шатрата и потопи част от гостите на италианеца. Посланикът обаче остана сух. Готвач от Ботуша беше приготвил ризото с ягоди и пармезан, агшеко печено, царски сладолед и мачедония от ягоди. Веселието продължи до късно следобяд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай