Историческият музей в Каварна вече е стопанин на резерват Калиакра

Историческият музей в Каварна вече е стопанин на резерват Калиакра | StandartNews.com

Историческият музей в Каварна е стопанин на резерват Калиакра, съобщи директорът на културния институт в морския град Дарина Мирчева. Правото за стопанисване и управление е уредено с договор, който вече е подписан в Министерството на културата и очакваме идната седмица да получим и приемо-предавателен протокол, каза още Мирчева. Тя оценява този договор като положителна стъпка в развитието на музея и нос Калиакра, защото постъпленията, които генерира историческата крепост ще влизат в бюджета на музея.

„От приходите 10 на сто ще се заделят за Министерството на културата, а останалата част ще бъде в нашия бюджет, като средствата ще се използват целево – за съхранение и развитие на обекта. По силата на договора цената на услугите, които се предлагат в резерват Калиакра, ще се определя от Министерството на културата. Предстои да изготвим ситуационен план, който да съгласуваме с Министерството на околната среда и водите и Министерството на културата. В този план ще направим и предложение за визията на временните търговски обекти, които са разположени на носа. Така ще имаме един по-добър изглед на обекта" – добави Мирчева.

Дарина Мирчева, заедно с директорите на музей в страната – Пазарджик и Кюстендил и техни колеги от национални музей в столицата са част от новоучредения Музеен обществен експертен съвет към Министерството на културата. Съветът се председателства от зам.-министъра доц. д-р Бони Петрунова. Той има консултативни функции към ведомството, като ще дава становища по създаване, закриване и преобразуване на национални музей в страната, както и по други въпроси, касаещи развитието на музейното дело в страната. Мандатът на членовете на съвета е 3-годишен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай