Илкнур Кязим: Момчилград може да даде новите шампиони на България

Стремим се общината ни да се развива с ускорени темпове

Илкнур Кязим: Момчилград може да даде новите шампиони на България | StandartNews.com
  • Харман кая става голямата ни туристическа атракция 
  • Стремим се общината ни да се развива с ускорени темпове
  • Предстои ни да изградим туристически информационен център в Момчилград
  • Заедността е моделът на местната власт в цялата област Кърджали
  • Проведохме първия фермерски фестивал в региона, за да презентираме Родопите
  • Подменяме осветлението по всички улици на Момчилград и в още 7 населени места
  • Имаме отлична спорна и хотелска база за тренировъчни лагери на наши и чуждестранни клубове, казва кметът Илкнур Кязим в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-жо Кязим, Момчилград е динамично развиваща се община, която мисли за младите хора и децата. Миналия месец се проведе традиционната инициатива Плувно лято. Какви условия за живот и работа предоставяте на младите семейства, за да останат в града и да работят за развитието му?

- Плувното лято е само една от инициативите, които са неизменна част от приоритетите ни за развитието на децата на Момчилград. Подобни инициативи провеждаме през цялата година. Като пример ще посоча занималните през летните месеци, които обхващат над 200 деца. Наложихме и практиката ежегодно да се провеждат профилактични медицински прегледи от специалисти, като целта е ранно откриване на скрити заболявания и навременното им лечение. През последните години общината подпомага финансово млади семейства с репродуктивни проблеми за инвитро-процедури.

Стремежът ни е Mомчилград да продължи да се развива с ускорени темпове, като се създават по-добри условия за живот на жителите на общината. Тук искам да отбележа, че винаги сме откликвали на очакванията и проблемите на бизнеса. Разбирането ни е, че институционалната подкрепа на местно ниво води до развитие на частния сектор и респективно създаването на работни места и по-добри условия на труд. Добрият диалог с бизнеса най-добре пролича по време на пандемията, когато заедно намерихме начини да помогнем на нуждаещите се от помощ стотици граждани. Естествено, за нас е изключително важно да създадем и онези благоприятни условия, които да накарат местния бизнес да разшири своя обхват именно в границите на Момчилград.

- Залагате изключително много на развитието на спорта. Спортният комплекс "Наим Сюлейманоглу" е една от гордостите на града. Много момчилградчани са записали имената си в българската и световната спортна история - Петър Стойчев, Даниела Гергелчева, Наим Сюлейманоглу, Халил Мутлу. Какви нови проекти предвиждате?

- Момчилград се гордее със своята спортна история и с всички онези спортисти, които са прославили града и общината ни по света. Имената, които изброихте не са само спортисти от национално ниво, а световни величини, с които се гордеем всички. Това естествено ни задължава не само да изграждаме спортни бази, но и да създадем най-добрите условия за спорт в тях. Защо не, от Момчилград да излязат новите шампиони, които да последват пътя на Петър, Даниела, Наим и Халил. Вдигането на тежести и тенисът на маса са със сериозни традиции в Момчилград. В петте спортни клуба в Момчилград, които общината подпомага, целогодишно са обхванати близо 200 деца. Сред тях имаме много национални шампиони, дори и участници в европейски първенства. Още много можем да говорим за условията на спорт в Момчилград. Но ние мислим и за развиването на туризъм, фокусиран върху спорта. Както казахте имаме страхотни бази като спортните комплекси "Наим Сюлейманоглу" и "Родопи". От няколко години насам футболни отбори от Първа лига, сред които кърджалийският "Арда" провеждат своите тренировъчни занимания на нашия стадион и остават на лагер в нашите хотели. Спортният комплекс "Наим Сюлейманолу" успешно домакинства на национални състезания по тенис на маса и за деца, и за ветерани. Защо тук да не се провеждат и подготвителни лагери на клубове от България и други страни.

- Момчилград е емблематичен пример за заедност. Хората са заедно на площада на всеки значим празник. Това ли е визитната картичка на града?

- Заедността е онзи код, който задаваме не само от Момчилград, но и от цялата област Кърджали. Смело мога да кажа, че съм привилегирована да живея сред хора, за които добросъседството, толерантността и взаимното разбирателство, са начин на живот. Затова всяка година по време на религиозни празници, а и не само, мюсюлмани и християни сядат на обща трапеза, както са го правели в миналото. Ние споделяме както празниците си, така и несгодите. Важно е винаги да пазим човещината и да се подкрепяме взаимно. Това е и моделът на местната власт - наред с изграждането на инфраструктура и облагородяването на населените места, да се сплотяват всички граждани, независимо от техния етнос, религия и език.

- Един от големите Ви приоритети е развитието на туризма. Момчилград разполага с куп Чудеса, които привличат туристите - Археологическия комплекс край село Татул, Вкаменената гора, Дамбалъ и др. Как се разви културно-историческият туризъм през последните 4 години и какви са перспективите?

- За нас е изключително важно да надграждаме постигнатото през годините в сферата на туризма. Наясно сме с потенциала на Източните Родопи. Затова възобновихме археологическите разкопки на светилището на Орфей край село Татул през 2022 година. Усилено работим, за да може това мистично кътче на Родопите да стане още по-интригуващо за посещение. Следващата ни стъпка в развитието на историческия туризъм ще бъде разработването  друг обект, който е един от най-изумителните и загадъчни места в планината на Орфей - мегалитмия комплекс Харман кая, наричан още българския Стоун хендж. Първата стъпка за това вече е направена с изграждането на екопътека, преминаваща през едни от най-атрактивните забележителности в района, сред които Вкаменаната гора, която е на 30 милиона години. Пътеката преминава в района на Харман кая и завършва край религиозния комплекс "Елмалъ баба теке", където според легендата са погребани ръцете и очите на Фатима, дъщерята на пророка Мохамед. Освен екопътеката реализирахме още един обект - емблематичния лесопарк "Момчи юнак", където беше възстановена напълно туристическата инфраструктура. Предстои ни да изградим туристически информационен център в Момчилград и да го превърнем в качествен и конкурентоспособен продукт, с който да привличаме още повече туристи.

Бих искала да насоча вниманието Ви и към останалите видове туризъм, които имат голям потенциал в Родопите и за които община Момчилград си поставя цел да ги развие.

Фокусираме се върху фестивалите. В началото на лятото в подножието на лесопарк "Момчил юнак" проведохме първия фермерски фестивал в региона с идеята да презентираме Родопите. В продължение на два дни жители и гости на Момчилград имаха възможност да видят автохтонни породи, оцелели столетия, които се отглеждат в района. Фермери имаха възможността да представят типични родопски продукти, приготвени от екологично чисти суровини, което предизвика жив интерес у посетителите на фестивала. Точно затова сме решили с изграждането на новия общински пазар, което предстои, да сложим началото на кулинарен фестивал, защото Момчилград е известен с отличните си готвачи и уникалните си рецепти, които са съчетание на традициите в България Турция и Гърция. Организираната от нас международна среща на момчилградчани, която това лято се проведе за 14-ти пореден път, само през последните две години, освен момчилградчани от цял свят, привлече и десетки хиляди души от региона и страната. Няма как да не спомена и за традиционния музикален фестивал "Нощта на Орфей", който се провежда в подножието на светилището на Орфей край село Татул.

Вярвам, че това ще рекламира бранд Родопи, ще популяризира общината ни и ще е в подкрепа на местния бизнес.

- За да се развива туризъм, най-важна е свързаността - пътищата и инфраструктурата. Какво е състоянието на инфраструктурата в община Момчилград и от каква подкрепа от държавата имате нужда?

- Приоритетът ни е да осигурим по-качествен живот на нашите съграждани, независимо къде живеят те. За съжаление, не същото внимание към малките населени места обръща държавата. Последните години на политическа криза и липсата на диалог между институциите оказаха най-негативно влияние върху обществото. Добрите решения се намират в диалог и изискват взаимно уважение между институциите. При срещите ни с хората от различните населени места поставените проблеми пред нас са предимно сред приоритетите на държавата - републикански пътища и водоснабдяване. Местната власт е онази институция, която е най-близко до гражданите, затова ние ще продължаваме да настояваме за решаването на тези проблеми. Вярвам, че в хилядите страници доклади, концепции и анализи вече няма да липсват хората, чийто живот зависи от ясни и конкретни решения, от бързи и правилни действия.

- Измина изключително дълъг мандат, съпроводен от различни кризи - здравна, политическа, даже и финансова. Какви са новите Ви приоритети?

- Приключващият мандат на местната власт премина през поредица катаклизми, природни бедствия и трагични инциденти. Към тях историята добави и изпитанията на война, която се води близо да нашите граници. Ще продължим да се водим от разбирането да докоснем душата на всеки един наш съгражданин, за да решаваме заедно проблемите им.

Община Момчилград има проектна готовност, за да кандидатства и да реализира проекти, всеки от които е пряко свързан с подобряването на условията на живот и създаването на възможности за привличане на нови инвестиции. Като пример ще посоча проекта за подмяната на тротоарните плочи и бордюри на улица "Маказа". С реализирането му ще обновим изцяло двете най-дълги улици на града. В началото на мандата това се случи с най-дългата улица "Гюмюрджинска". Освен това бяха подменени всички стари и неефективни осветителни тела. Предстои по всички улици на Момчилград и в още 7 населени места да бъде подменено осветлението с модерни лед осветителни тела. Цялостно обновяване на всички улици направихме и в най-големия квартал "Единадесети". Предстои преасфалтирането на още 4 улици в Момчилград и на пътища в 5 села. В напреднал етап сме с изграждането на нов общински пазар, а имаме готови проектни предложения за цялостно обновяване на градския площад и превръщането на старото кино на града в експоцентър за изкуство и култура.

Вярвам, че възможностите пред нас да благоустроим Момчилград и останалите населени места в общината ни са много - и в Програмния период 2021 - 2027, и в Плана за възстановяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай